Et formål med SMIL-ordningen er å få en best mulig målretting av innsatsen og tiltakene på bakgrunn av lokale miljømessige behov og utfordringer. Kommunen skal fastsette retningslinjer for prioritering av søknader. Tilskudd til prosjekter og tiltak skal prioriteres ut fra disse retningslinjene. Lokale retningslinjer kan likevel ikke innskrenke eller utvide SMIL-forskriftens formål, virkeområde og vilkår.

Ved behandling av søknader skal kommunen gjøre en vurdering av om det omsøkte tiltaket er et prioritert tiltak i de lokale retningslinjene.

Søknadsfrister er 15. juni og 15. august for best mulig å kunne styre virkemidlene. Ved eventuelle ledige midler etter søknadsfrist bevilges søknader fortløpende av årets ramme.

Gjeldende regelverk

Lovdata.no: Forskrift om tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket
Til enhver tid gjeldende kommentarer til forskrift om tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket.

Utfordringer i Melhus

  • Erosjon blant annet fra hydrotekniske anlegg. Tap av jord og derigjennom avrenning og forurensning av vann
  • Høstpløying kan føre til vann- og vinderosjon. Dette kan gi økt press på grøfteutløp og jordekanter og kan føre til forurensning av vann
  • Gjengroing av beiteareal, tap av biologisk mangfold og endring av det åpne kulturlandskapet
  • Ivareta Trøndertunet samt verneverdige bygninger og kulturminner
  • Ferdsel på eller i tilknytning til innmark kan i enkelte tilfeller medføre motstridende interesser

Strategier

  • Tildele midler i tråd med forskrift og lokal strategi til miljøtiltak som er utover det som kan forventes gjennom vanlig jordbruksdrift
  • Samarbeidsprosjekt/fellestiltak prioriteres, derigjennom også planleggings- og tilretteleggingsprosjekter

Tiltak kulturlandskap

  • Stimulere til økt biologisk mangfold og ivareta kulturlandskapet ved å rydde og ta i bruk eldre beitearealer og gammel kulturmark
  • Støtte aktiv bruk og opplevelse av kulturlandskapet, med vekt på å styre ferdsel til minst mulig ulempe for landbruket
  • Bevaring av verneverdige bygninger og kulturmiljø, fortrinnsvis knyttet til aktivt drevne og bosatte gårdsbruk           

Tiltak forurensning

  • Redusere erosjon fra jordbruksarealer generelt
  • Hydrotekniske tiltak inkludert fangdammer og økologiske rensetiltak. SMIL- og dreneringstilskudd kan vurderes å overlappe hverandre i samme prosjekt. Utbedringstiltak av hydrotekniske anlegg i leirjordsområder prioriteres dersom knapphet på midler
  • Tak til gjødselkummer kan vurderes dersom prosjektets formåle er redusert utslipp til luft
  • SMIL-midler kan vurderes som delfinansiering til helhetlige tiltak i bekker

Planleggings- og tilretteleggingstiltak

  • Større prosjekt i planleggingsfasen (eks. fangdam, felles grøfteutløp/kanal)
  • Slike tiltak må ha et klart sikte på å føre fram til konkrete tiltak innenfor SMIL-ordningen

Hovedprioritering av tiltak

Tiltak

Rangering

Forslag prosentsats

Planleggings- og tilretteleggingstiltak

1

100 %

Avrenning til vann, hydrotekniske tiltak

1

50-70 %

Økologiske rensetiltak, inkludert fangdammer

2

50 %

Kulturlandskap og biologisk mangfold

2

50-70 %

Forurensning til luft, dekke over gjødsellager

3

50 %

Tilrettelegging/tilgjengelighet i kulturlandskapet

3

50 %

Verneverdige bygninger, kulturmiljøer

4

30 %*

Prosentsats forstås som anbefalt prosenttilskudd av godkjent kostnadsoverslag for tiltak som angår SMIL-ordningen. Alle søknader behandles individuelt innenfor gjeldende regelverk og lokal strategi.

Lokal strategi er en overordnet veileder i SMIL-saker og er laget i samarbeid med faglaga i Melhus kommune. Alle søknader som er innenfor SMIL-ordningens formål vurderes og det kan ytes tilskudd selv om de ikke har hovedprioritet i lokal strategi, da først og fremst om det er ledige midler for inneværende år.

* Når det gjelder verneverdige bygninger foreslås det i utgangspunktet et maks beløp på kr 100.000,- per sak. Det kan likevel vurderes høyere beløp til viktige prosjekter dersom det er ledige midler. Faglaga anbefaler at bygningsmessige tiltak med fordel kan avventes litt utpå året for å se an søknader på de andre og mer prioriterte områder først.

Satser for eget arbeid settes i 2021 til 350 kroner per time (en følger Innovasjon Norge sine satser). For andre satser kan middelpriser hentet fra Norsk Landbruk og Bedre gårdsdrift benyttes. En ser det ikke hensiktsmessig å i detaljspesifisere alle priser, da en i saksbehandlingen skal vurdere og godkjenne kostnadsoverslag for det enkelte prosjekt.

Søknadsfrister

Søknadsfrister er 15.juni og 15.august.

Dette for best mulig å kunne styre virkemidlene. Ved eventuelle ledige midler etter søknadsfrist bevilges søknader fortløpende av årets ramme.