Reaksjoner på manglende mestring av belastning kan være: 
•    Emosjonelle: fravær av humor og glede, engstelse/uro, irritabilitet, nedstemthet 
•    Fysiske: uro, mindre energi, mer slitenhet, søvnproblemer, hodepine, muskelsmerter eller mageproblemer 
•    Kognitive: bekymringstanker, dårlig hukommelse, vansker med å konsentrere seg, tanker om egne mangler/egen utilstrekkelighet, håpløshet og pessimisme 

Målet med kurset

Målet med kurset er å lære metoder og teknikker som kan benyttes for å bli i stand til å ta bort, minimere eller lære å leve med belastning knyttet til arbeids- og privatliv.

Hva går kurset ut på?

Kurset er basert på forståelsen av sammenhengen mellom belastning, mestring og stress. Du jobber med å kartlegge egne belastninger og egen mestrings- og tankestil. Det er fokus på sosial samhandling, fysisk aktivitet, hyggelige aktiviteter, søvn, selvhevdelse osv. På kurset benyttes hovedsakelig kognitiv atferdsteori i tillegg til metakognitiv teori og aksept- og forpliktelsesteori. 

Øvelser og hjemmeoppgaver er en viktig del av kurset, fordi det tar tid å videreutvikle egen forståelse, bli oppmerksom på belastninger og å endre strategier. Det er ingen snakkeplikt, men deltakerne får best utbytte av kurset hvis man er litt aktiv. 

Forskning på kurs i belastningsmestring viser at kurset har effekt og at virkningen kan vare over flere år. Effekten er avhengig av at du tilegner deg innholdet og bruker det du har lært.

Praktisk informasjon

Kurset blir ledet av trente og godkjente kursledere. Kurset går over 10 ganger, hver samling på 2,5 timer per uke. Et par ukers pause før dag 9 og dag 10. Det er vanligvis 8-11 deltakere på hvert kurs.

Kursboka «Kurs i mestring av Belastning» er obligatorisk, og blir brukt aktivt gjennom hele kurset. Boka får du på første kursdag, og betales med faktura. Ta med boka på kursdagene, og eventuelt egen notatbok hvis du liker å skrive mye.

Slik melder du deg på kurs i belastningsmestring

Ta kontakt med Helse- og velferdskontoret for påmelding til kurset:
Tlf: 957 11 444 (mandag, torsdag og fredag kl. 10-11 og 12-14)
E-post: helse@melhus.kommune.no

For nærmere informasjon om kurset kan du ta kontakt med avdeling psykisk helse og rus i Melhus kommune:

Bente Gjønnes, mobil 992 23 011, e-post
Tordis Lande, mobil 901 92 435, e-post