Dagsrytmen storbarn 

Dagen vår er organisert slik at flere av barnegruppene er sammen morgen og ettermiddag. I timene midt på dagen er barna i grupper eller avdelinger sammen med 2-3 faste voksne. Vi er fleksible med hensyn til dagsrytmen vår, men den ser i grove trekk slik ut:  

 

Klokkeslett er ca. tider:  

06.30: Barnehagen åpner. Frilek  

08.00-08.30: Frokost. Barna som skal spise frokost i barnehagen må komme så de er klar til å spise kl. 8.00  

08.30: Lesestund 

09.00: Frilek/ tilrettelagte aktiviteter/ ryddetid hvis barna skal ut  

10.50: Ryddetid  

11.00: Samling  

11.00: Formiddagsmat  

11.50: Påkledning. Går ut  

14.15: Ryddetid  

14.00: Ettermiddagsmat  

15.00: Frilek ute eller inne  

16.30: Barnehagen stenger 

 

Dagsrytmen småbarn 

Dagen vår er organisert slik at flere av barnegruppene er sammen morgen og ettermiddag. I timene midt på dagen er barna i grupper eller avdelinger sammen med 2-3 faste voksne. Vi er fleksible med hensyn til dagsrytmen vår, men den ser i grove trekk slik ut:  

 

Klokkeslett er ca. tider:  

06.30: Barnehagen åpner. Frilek  

08.00-08.30: Frokost. Barna som skal spise frokost i barnehagen må komme så de er klar til å spise kl. 8.00   

08.30: Frilek/ tilrettelagte aktiviteter  

09.30: Utelek 

11.15: Samling  

11.30: Formiddagsmat Soving/Hviling Frilek/tilrettelagte aktiviteter ute/inne  

14.30: Ettermiddagsmat  

15.00: Frilek ute eller inne  

16.30: Barnehagen stenger 

 

Oppstart i barnehagen 

Personalet vil i samarbeid med foreldrene legge til rette for god tilvenning for barna som starter i vår barnehage. Det blir viktig for de yngste barna å få tilstrekkelig tid og muligheter å gjøre seg kjent med barnehagen, ansatte og de andre barna gjennom en foreldreaktiv tilvenning. Hensikten med foreldreaktiv tilvenning er å få til en «sømløs» overgang fra at foreldrene tar hånd om alle oppgaver med barnet i barnehagen, til det blir naturlig og trygt for barnet at personalet overtar stadig flere oppgaver. Når barn får god tid til å gjøre seg kjent i barnehagen, sammen med foreldrene sine, vil det bli enklere for dem å være uten foreldre når tilvenningsdagene er over. 

Nye barn og foreldre inviteres til besøksdager før oppstart i barnehagen. I tillegg oppfordrer vi nye barn og foreldre å leke på barnehagens uteareal i helger og på ettermiddager før oppstart slik at barnet blir bedre kjent. 

Nye foreldre får informasjon om oppstart på foreldremøte for nye foreldre og på eget infoskriv. 

 

Fødselsdagsfeiring 

Vi feirer fødselsdager ved å henge ut flagg utenfor barnehagen. Bursdagsbarnet får krone og sang i samlingsstunden. Barna bestemmer over denne samlingsstunden.  

 

Mat og drikke 

I barnehagen serverer vi brød/knekkebrød, melk og vann, frukt og grønt. Vi anbefaler at dere bruker en matboks til de måltidene barnehagen ikke serverer. Velg en matboks som er lett å åpne for barnet ditt. Barn vil gjerne mestre selv. Grovt brød med variert pålegg er et godt utgangspunkt i matboksen. Barnet må ha en drikkeflaske med seg i barnehagen som dere tar med hjem og rengjør hver dag. Varm mat serveres ved spesielle anledninger. Kostpenger er pr tiden kr 180,- for en 100% plass. 

 

Personalet 

Personalet går i turnus med sein-, mellom - og tidligvakter. Ved fravær kan grupper slås sammen eller at vi setter inn vikar. Barnehagen benytter vikarer fra egen vikarliste eller fra Adecco. Barnehagen er opplæringsbedrift og kan ha lærlinger i barne- og ungdomsarbeiderfaget samt studenter fra barnehagelærerutdanningen ved DMMH. I tillegg til dette kan det i perioder være elever fra barneskole, ungdomsskole og videregående som har praksis. Informasjon om ulike endringer i personalet sendes ut til dere foreldre på de avdelingene som endringene gjelder og/ eller skrives på info tavler i yttergangene. 

 

Når dere kommer og henter i barnehagen 

Følg barnet ditt inn i barnehagen slik at vi får sagt hei, og utvekslet eventuelle beskjeder. Personalet prioriterer å være inne i barnegruppa. Kom inn og møt oss der, hvis dere ikke ser oss i garderoben. Hvis barnet ditt ikke kommer i barnehagen, så meldes fraværet i Vigilo. I forhold til planlegging av dagen i barnehagen er det fint om dere sender beskjed så tidlig som mulig. Fint om det også oppgis årsak for fravær i form av syk eller fri. Dette vil gi oss en indikasjon på om vi har noe smittsomt i barnehagen eller ikke. Gi oss også beskjed dersom barnet skal hentes av andre enn de som til daglig henter/bringer. Utstyr som ikke brukes på barnehagen, som for eksempel sykler, sykkelvogner, barnevogner, og akebrett, skal parkeres utenfor gjerdet. Lukk porten skikkelig etter deg. Ikke tillat ditt barn å klatre på og over gjerdet. Barnehagen åpner kl 06.30. Tidligvaktenes arbeidstid begynner først kl 6.30 og seinvaktenes arbeidsdag er slutt kl 16.30. Innen kl 16.30 må derfor barnet ditt være ute av barnehagen. Av sikkerhetsmessige hensyn bør barnet ikke slippes ut på parkeringsplassen alene. Gjør det til en vane at barnet alltid går sammen med en voksen på parkeringsplassen.  

 

Trafikk 

Barnet skal alltid sikres i bilen, selv på korte turer. Vær oppmerksom på at små barn vises dårlig i trafikken. Vær spesielt aktsom på P-plass ved barnehagen. Gjør det til en regel at du leier barnet ditt mellom P-plassen og barnehagens port. Adkomst til parkeringsplassene våre er skolevei for små trafikanter. Kjør forsiktig slik at ikke du gjør skoleveien utrygg for barn. Bilen skal ikke stå på tomgang på barnehagens parkeringsplass. Tomgangskjøring har tidligere ført til uhell på parkeringsplassen.  

 

Informasjon fra barnehagen 

Skriftlig informasjon sendes ut gjennom Vigilo. Kontaktinfo må foreldre/ foresatte selv endre i Vigilo. Vi oppfordrer dere å varsle personalet på avdelingen i tillegg til Vigilo hvis dere endrer telefonnummer i løpet av barnehagetiden. Vigilo er en digital tjeneste for kommunikasjon mellom skoler, SFO, barnehager og foresatte i Melhus kommune.  

 

Sykdom 

Før barnet begynner i barnehagen må dere fylle ut egenerklæring om barnets helse. Dokumentet finner dere her: https://www.melhus.kommune.no/erklaering-om-barnets-helse.455508.no.html eller dere kan be barnehagen om en skriftlig versjon ved oppstart. Skulle det oppstå sykdomsutbrudd i barnehagen skriver vi det på ark og henger opp på inngangsdører. Ved behov sender vi informasjon via Vigilo.  

Det er viktig at dere holder syke barn hjemme. Syke barn skal ikke være i barnehagen både pga. sin egen helse, og smittefare. Informasjon om ulike sykdommer og når barnet kan komme tilbake i barnehagen, finner dere på FHI sine nettsider: Når må syke barn være hjemme fra barnehagen?  

Ved omgangssyke/ oppkast/ diare skal barnet være symptomfri i 48 timer før de kommer tilbake i barnehagen. Hvis syke barn kommer i barnehagen, smitter omgangssyke svært lett til tross for våre hygienetiltak. 

Etter feber anbefales det at barnet holdes hjemme i et døgn før det kommer tilbake i barnehagen ( anbefalinger fra FHI). 

 

Medisinering i barnehagen 

Hvis barnet ditt må medisineres i barnehagen skal det gjøres en skriftlig avtale om dette. Ta kontakt med personalet angående utfylling av avtale om medisinbruk i barnehagen. Barnehageansatte kan ikke dele ut medisiner uten opplæring om det konkrete legemiddel samt foresattes underskrift.  

 

Samarbeid med andre instanser 

Barnehagen og foreldre kan ved behov søke bistand fra andre kommunale instanser. 

Andre instanser skal bistå barnehager og skoler slik at alle barn og unge 

med behov for særskilt hjelp og støtte får ta del i gode utviklings- og læringsprosesser. 

Vi samarbeider med blant annet PP-tjeneste, helsestasjon, logoped, fysioterapi, ergoterapi, Sansesenteret og barnevern. 

 

Sikkerhet 

Vi har utarbeidet beredskap- og kriseplaner i tråd med nasjonale retningslinjer og retningslinjer for Melhus kommune. 

 

Ferie og planleggingsdager 

Barn i barnehage skal som hovedregel ha 4 uker ferie hvert år. Minimum 3 uker skal være sammenhengende i løpet av sommeren. Barnehagene stenger 2 uker hver sommer, uke 29 og 30. I tillegg har barnehagen stengt i påskeuka og juleuka. Melhus kommune sine barnehager holder stengt 5 planleggingsdager i året. Datoer for dette finner dere på barnehagens hjemmesider. Det vises også til vedtekter for kommunale barnehager: https://www.melhus.kommune.no/lover-og-reglement.462270.no.html  

Planleggingsdagene for 2024/2025 blir: 

Mandag 12.august 2024 

Mandag 7.oktober 2024 (I 2024 flytter Flå barnehage planleggingsdagen tirsdag 13.august til mandag 7.oktober på grunn av innflytting i ny barnehage. Dette er gjort i samarbeid med FAU). 

Onsdag 27.november 2024 

Mandag 3.mars 2025 

Fredag 20.juni 2025 

 

Påkledning, klær og utstyr 

Barna må ha klær tilpasset været. En forutsetning for at leken utendørs skal være positiv, er at barna har passe med klær, at de verken svetter eller fryser. Avdelingspersonalet i barnehagen kan spørres om råd i forhold til hva som trengs av klær for barnet ditt. Våte og skitne klær skal tas med hjem og vaskes slik at barnet har rent og tørt tøy hver dag. Sjekk med jevne mellomrom at barnet har nok skiftetøy, og at skiftetøy ikke er vokst ut av. Nye foreldre vil få en veileder if klær og utstyr i informasjonsheftet fra storbarn/ småbarn. 

 

Foreldremedvirkning 

Barnehageloven § 4, 

Foreldreråd og samarbeidsutvalg:  

For å sikre samarbeidet med barnas hjem, skal hver barnehage ha et foreldreråd og et Samarbeidsutvalg. Foreldrerådet består av alle foreldrene. Foreldrerådet velger et Samarbeidsutvalg og FAU. Det skal behandle og gi råd i saker som vedrører tjenestens kvalitet og innhold, og brukere og ansatte som grupper, men ikke som enkeltpersoner.