Det kan være ulike regler og krav i ulike land. Det er viktig at du setter deg godt inn i innreisekravene i det landet du skal reise til. Det gjør du på UDs reiseinformasjon.

Koronasertifikat og vaksinasjon

På helsenorge.no kan du lese om koronasertifikat og reiser til og fra utlandet

EUs gjeldende regler for koronasertifikat og vaksinasjon for personer over 18 år er slik:  

  • Koronasertifikatet er gyldig i 270 dager etter du mottok dose to
  • Koronasertifikatet er gyldig i 11-180 dager etter gjennomgått infeksjon med covid-19
  • Har du tatt vaksinedose tre, har du gyldig sertifikat på ubestemt tid

For de som ikke har tatt en tredje dose, er det testing før avreise som blir løsningen for å innfri kravene. Test før reise får du ikke gjort i Melhus kommune, det må du gjøre hos helsetjenester eller aktører som tilbyr dette.

Barn

Barn under 12 år holdes i de fleste land utenfor kravet til vaksine i koronapasset. 

For barn over 12 år, er anbefalingen fra EU at de får godkjent koronasertifikat med to doser. Hvis ikke, må de legge frem bevis for negativ test. I Norge er det ingen anbefaling om to doser for barn i alderen 12-17 år. Dermed vil det å ta test før avreise være aktuelt for veldig mange. 

Igjen understreker vi at du selv må sette deg grundig inn i innreisekravene til landet du reiser til, da de kan variere.

Har du vært smittet?

Mange av oss har vært eller kommer til å bli smittet i ukene og månedene fremover. Dersom du har gjennomgått covid-19 etter to vaksinedoser, er du godt beskyttet. Men du kan oppleve vansker med å komme inn i enkelte land uten den tredje dosen. Ved å ta den tredje dosen innfrir du kravene til innreise.

Dose tre kan gis tidligst tre uker etter gjennomgått infeksjon, men anbefalingen er å la det gå tre måneder fra infeksjon til dose tre. Da blir effekten av vaksinen best.

Selvtester vises ikke i koronapasset

Selv om du registrerer selvtest hos oss i kommunen, vil ikke dette dukke opp som gjennomgått covid-19 i koronasertifikatet. Det må bekreftes gjennom en PCR-test. Som vi skrev over: Den får du ikke tatt hos oss i kommunen.

Vaksinering fremover

Dersom du har reiseplaner og du ikke har tatt den tredje dosen, kan det være lurt å vurdere dette nå.

Vaksinelokalet vil holde åpent hver dag ut februar, med muligheter til drop-in. Fra mars vil det kun være åpent torsdager. Husk at Apotek 1 også vaksinerer, også på ettermiddag og lørdager.

Har du spørsmål til vaksinering, ta kontakt med vaksinegruppa: