Utvidet interessekartlegging for barn i barnehagealder i Melhus kommune

Utvidet interessekartlegging for barn i barnehagealder er en del av kommunens helsetjenester.  Tilbudet tar utgangspunkt i et beskrevet behov i en henvisning til Melhus sansesenter. Ved oppmøte i lokalene til Melhus sansesenter vil det legges tilrette for at barnet kan utforske utstyr og fysisk miljø som kan stimulere til økt aktivitet og til ro. Et kunnskapsperspektiv er at når barnet følges og observeres i sanserommene får man et inntrykk av hva barnet trenger av miljøtilpasninger og støtte i hverdagen, hva det trenger/liker/evt.ikke tåler av sanseinntrykk etc. Denne forståelsen av barnets sansning kan hjelpe barnet til å leke, lære, være sosial, få en bedre følelsesregulering og trivsel, og overføres til barnehage og hjem. I etterkant av besøket/besøkene i sansesentert inviteres barnehage og foresatte til et refleksjonsmøte, og der det er hensiktsmessig inviteres helsesykepleier, PP tjenesten eller evt andre sentrale fagpersoner. 

Utvidet interessekartlegging er et tilbud uten egenandeler, og helsehjelpen journalføres i barnets journal. 

Se informasjonsbrosjyrer under “Infoskriv og tips”. 

 

Utvidet interessekartlegging for barn i skolealder i Melhus kommune

Utvidet interessekartlegging tilbys barn og unge i skolealder som en del av kommunens helsetjenester. Tilbudet tar utgangspunkt i et beskrevet behov i henvisning til Melhus sansesenter. 
Lokaliteter og utstyr blir brukt for å få ideer til hvordan man trenger å ha det i hverdagen sin. Sanseinntrykk fra miljøet rundt oss kan påvirke vårt energi- og stress nivå, og en ubalanse kan gå ut over søvn, konsentrasjon og humøret. Sanseinntrykk kan også være med på å påvirke våre følelser og stemningsleie. 
I Melhus sansesenter kan man på en kontrollert måte prøve ut hva man liker og trenger av sanseinntrykk. Er det noe som fremmer avslapning? Er det noe som gir energi? Hva liker barnet/ungdommen å engasjere seg i? Hvordan fungerer disse sansningsbehovene sammen med familiens behov og i skolens fysiske læringsmiljø. 

Vi har fått tilbakemeldinger på at man kan få et større “handlingsreportouar”.  Som for eksempel å vite hva som skal til for å "komme igang" med en aktivitet, takle vanskelige følelser, tips til pauseaktiviteter og stressmestring. Noen forteller at tipsene gir ideer til å tilrettelegge rom på skolen, som hjelper for å hindre ufrivillig skolefravær. De voksne får muligheten til å oppleve barnet i et annet miljø enn hjemme og på skolen. Dette kan skape nye samspillsmåter og gi en helsefremmende effekt. Tilbudet journalføres i barnets journal. 

Les mer: Utvidet interessekartlegging - sansebasert metode.pdf

For ungdommer kan forløpet være litt annerledes ettersom ungdomsfasen gir større medvirkning/rettigheter i henhold til lovgivning. 

Oppfølgingstimer for barn og unge i Melhus kommune

For noen kan det være aktuelt med oppfølgingstimer etter utvidet interessekartlegging, les mer her Oppfølgingstilbud - sansebasert metode.pdf .

Tverrfaglig skolehelsetjeneste - tilbud til alle 4.trinn, 9.trinn og videregående skoler i Melhus kommune

Universelt helsefremmende gruppetilbud tilbys årlig alle 4.trinn, 9, trinn og vgs i skolens lokaler. Opplegget er organisert via undervisning i klassen og en praktisk økt (workshop). Målsettingen er et tverrfaglig bidrag til livsmestring og folkehelse. Fagpersoner fra Melhus sansesenter og helsesykepleier samarbeider om dette tilbudet. 

 

.

Kurs, konsultasjon, prosjektarbeid og ekskursjoner for samarbeidspartnere i Melhus kommune

Melhus Sansesenter tilbyr skreddersydde kurs.  Aktuelle tema: hvordan benytte og innrede sanserom, kunnskap om aktiviserings- og utstyr/teknikker for sansestimulering, kunnskap om endring av det fysisk miljøet i andre rom enn sanserom, livsmestring gjennom kroppskunnskap og sansebaserte metoder. 

Prosjektarbeid sammen med barnehager og skoler i Melhus kommune som gjelder kunnskapssyn og metoder for helsefremming og livsmestring, og endring av det fysiske miljøet i barnehagen/skolen. Forskningsbasert kunnskap støtter barnehagenes bruk av eksterne bidragsytere som positiv faktor for å skape endring og engasjement i personalgruppen. Ingen egenandel for bidraget og vår deltakelse ses på som et tverrfaglig bidrag for å fremme barns psykiske og fysiske helse. 

Ekskursjon innebærer å få informasjon om utstyr og innredning, samt å prøve sanserommene. Mange besøkende ønsker å lage egne sanserom eksempelvis i barnehage eller skole. Flere finner også inspirasjon til å endre det fysiske miljøet i andre rom enn sanserom, for å foreksempel for å lage et hvilerom.