NB: Reglene for besøk i sykehjem er oppdatert siden denne saken ble publisert. Alltid oppdatert informasjon finner du på www.melhus.kommune.no/korona

Dette gjelder fra i dag, 30. desember, til og med 5. januar.

Det betyr i praksis at sentrene er stengt for besøk, med visse unntak. Se retningslinjene lengst ned i saken.

Ansatte i karantene

Til sammen 18 ansatte på Horg er satt i karantene, etter én ansatt testet positivt for koronaviruset fjerde juledag.

- Vi må bruke kompetansen på tvers av sentrene våre for å få forsvarlig bemanning, sier kommunalsjef Trude Wikdahl.

Med dette blir også bemanningen på Buen og Hølonda mer marginal. Vi innfører derfor stans av besøk også der, selv om det kun er Horg helse- og omsorgssenter som ligger på rødt nivå.

Inngripende tiltak

Det er alvorlig å stenge sykehjemmene for besøk, og det er ikke noe vi skal gjøre uten god grunn. Å treffe sine nærmeste er viktig for helse og trivsel både for pasienter og pårørende. Men som situasjonen er nå, ser vi oss nødt til å ta dette grepet.

Våre ansatte skal sørge for en fin og høytidelig nyttårsfeiring for alle våre pasienter, med god mat og drikke, sang og en rolig og trivelig stund sammen. Så skal det bli en fin kveld, selv om de dessverre ikke får være med sine nærmeste.  

Alle pasienter testes flere ganger

Grunnen til at vi stenger for besøk frem til 5. januar, er at alle pasientene på Horg skal testes om igjen. Alle ble testet tirsdag 29. desember. 1.- og 4. januar skal de testes for andre og tredje gang.

- Vi tester flere ganger fordi vi vil være helt sikre på at vi tidlig kan fange opp eventuell smitte. Koronatesten er mest treffsikker fem til sju dager etter du har blitt utsatt for smitte, forklarer enhetsleder Monica Brækken.

Testing og karantene for ansatte

Alle ansatte har testet seg. Totalt 18 av dem er altså i karantene.

Det er ikke sikkert karantenen vil vare like lenge for alle. Det kommer an på hvordan situasjonen utvikler seg, og hvor tett kontakt hver enkelt har hatt med den som er smittet.

Det er kommuneoverlegen som gjør de helsefaglige vurderingene rundt karantene.

Reglene for besøk

Når vi nå stenger sykehjemmene for besøk, er det følgende regler som gjelder:

  • Ingen fysiske besøk
  • Vi gjør individuelle vurderinger: Ved alvorlig, akutt sykdom eller alvorlig forverring av kronisk sykdom, samt dersom pasienten oppfattes som døende (terminalstadium), tilrettelegger vi for besøk
  • Pårørende må ha med og bruke munnbind under besøket

Vi har innført en trafikklysmodell med ulike beredskapsnivå for våre sykehjem.