Danske helsemyndigheter meldte torsdag at de midlertidig stanser bruken av AstraZeneca-vaksinen, etter et dødsfall som følge av blodpropp hos en person som har blitt vaksinert. Folkehelseinstituttet varslet at Norge gjør det samme.

De gjør dette i påvente av sikker informasjon om det kan være en sammenheng mellom vaksinen og blodproppen. De understreker at det ikke er konkludert ennå, men at dette gjøres ut fra et forsiktighetsprinsipp.

280 doser

I Melhus har vi til nå satt 280 doser med AstraZeneca-vaksinen på helsepersonell. Kommuneoverlege Aslak Jaryd Johansen ønsker å berolige de som har fått vaksinen.

- De skal føle seg veldig trygge, da dette viser at alle mulige bivirkninger følges svært nøye. Dette gjøres for å være helt på den sikre siden, og viser at systemet fungerer veldig godt.

Fortsetter som normalt med Pfizer/BioNTech

Vaksineringen ellers vil foregå som normalt i Melhus, da med vaksinen fra Pfizer/BioNTech. Ennå er det personer i aldersgruppa 75-84 år vi vaksinerer, og det foregår i Melhus bedehus.

I praksis vil det ikke få store praktiske konsekvenser for den videre vaksineringen i vår kommune.

Håper på rask avklaring

- Vi får håpe dette blir avklart i løpet av noen uker. AstraZeneca-vaksinen holder seg på lager, og vi skal raskt klare å ta igjen de dosene vi ikke har fått satt, når det forhåpentlig gis klarsignal. Vi har god kapasitet på vaksinering, sier Johansen.

AstraZeneca er en to-dose-vaksine, og dose to anbefales satt 9-12 uker etter første dose. Man kan også vente lenger. Dermed antar Johansen at vi skal ha god tid før dose to skal settes, og at dette vil være avklart innen den tid.

Mer om vaksinering i kommunen vår: melhus.kommune.no/vaksine

Bildet viser kommunefarmasøyt Marianne Thoresen og kommuneoverlege Aslak Jaryd Johansen.