Økt smitte i samfunnet 

Melhus er fremdeles på grønt nivå når det gjelder smittespredning. Det betyr at vi har svært lite smitte i lokalsamfunnet. På generell beredskap ligger vi imidlertid nå på gult nivå. Dette begrunnes med økt nasjonalt fokus på smitteforebyggende tiltak, økning i smitte i nærliggende kommuner og samfunnet generelt, og innebærer at flere av smitteverntiltakene vi hadde før sommeren gjeninnføres. 

Helse og velferd 

Fokuset på å forhindre smitte og sikre kapasitet vil prege våre helse- og omsorgstjenester i overskuelig fremtid. Basert på nye, nasjonale retningslinjer og anbefalinger er Melhus kommune i ferd med å gjenoppbygge testkapasiteten til å kunne håndtere nye smittenivå. Det innebærer blant annet at testteam og koronatelefon er satt i drift igjen. Til forskjell fra tidligere blir det nå mulig å foreta direkte timebestilling for testing via kommunens koronatelefon, uten å gå via fastlege. Den enkelte innbygger kan selv logge inn på www.helsenorge.no og hente sitt prøvesvar etter 1-2 dager. 
Norske myndigheter stiller krav om at kommunene til enhver tid må ha god oversikt over smittesituasjonen og kapasitet knyttet til utstyr, personell, bemanning og kompetanse. Det innebærer også at vi må ha oversikt over pasientenes og brukernes behov, og prioritere tilbud og tjenester der behovene er størst.  

Oppvekst og kultur 

Flere barnehager har allerede startet opp etter sommeren, og skolene står klare til å ta imot nye og gamle elever. Det er nasjonalt utarbeidet en trafikklysmodell med grønt, gult og rødt nivå som viser hvilke smitteverntiltak som skal følges. Felles for alle nivåene er at ingen skal møte opp dersom de er syke, og alle må sørge for å vaske hendene og ha god hostehygiene. Alle barnehager og skoler i Melhus er nå på såkalt gult smittevernnivå. Enhetene har utarbeidet beredskapsplaner slik at man raskt kan skifte mellom de ulike nivåene ved behov. Skolene organiserer første skoledag ulikt basert på lokale forhold, men alle følger myndighetens regler og anbefalinger. Foreldre vil få mer informasjon via Vigilo. 

Takk for at du har bidratt 

Innbyggerne i Melhus har stått sammenvært tilpasningsdyktige og tatt ansvar i perioden hvor pandemien har preget samfunnet vårt. Denne felles innsatsen hver eneste dag er fremdeles avgjørende for å hindre og begrense smittespredning. Melhus kommune retter en ekstra stor takk til alle som har meldt seg til frivillig arbeid i perioden hvor pandemien har preget samfunnet vårt. 

Vi oppfordrer fremdeles alle våre innbyggere til i størst mulig grad å kontakte oss uten fysisk oppmøte, og der hvor det er mulig benytte digitale kommunikasjonsmuligheter. 

Situasjonen endrer seg raskt. Følg med på våre nettsider www.melhus.kommune.no/korona og på Folkehelseinstituttet sine hjemmesider for offisiell og oppdatert informasjon.