Samtlige 107 elever og ansatte er testet. Svarene på alle disse er fortsatt ikke klare. Elever og ansatte er satt i karantene, og det pågår et omfattende smittesporingsarbeid for å komme i kontakt med nærkontakter.

Vi er forberedt på flere positive prøvesvar. Samtidig opplever vi å ha god kontroll over situasjonen, og frykter per nå ikke ukontrollert smitte i samfunnet.

Les saken fra søndag: To nye smittetilfeller i Melhus

Begrense antall nærkontakter

Nye smittetilfeller i vårt lokalsamfunn og et økt smittetrykk rundt oss, minner oss på hvor viktig det er å følge smittevernreglene med god avstand, hånd- og hostehygiene og det å holde oss hjemme når vi har symptomer.

Det blir også en påminner om ansvaret vi alle har for å begrense antall personer vi har nær kontakt med. Er vi sosiale på mange ulike arenaer i løpet av en uke, har vi i sum kontakt med veldig mange ulike mennesker. Skulle du være så uheldig å bli smittet av covid-19, blir disse regnet som nærkontakt av deg.

Definisjonen på nærkontakt er en person du har vært nærmere enn to meter fra, i lenger enn 15 minutter.

Som FHI sier: «Du og dine nærmeste kan omgås normalt. Hvem som er «dine nærmeste» bestemmer du selv, men det bør ikke være for mange og det bør være de samme over tid!»

Karantene og isolasjon

Det understrekes også hvor viktig det er at alle som blir satt i karantene og isolasjon, følger retningslinjene. Les om avstand, karantene og isolasjon på Folkehelseinstituttets sider

I karantene skal du i all hovedsak holde deg hjemme, unngå offentlige steder og -transport. Du kan gå tur ute, men kun på steder du greier å holde minst én meters avstand til andre. Vær oppmerksom på symptomer.

Får du påvist covid-19, settes du i isolasjon. Da skal du ikke gå ut av hjemmet, men du kan gå ut i hagen eller på verandaen. Du må få hjelp til ærender, som for eksempel mathandel. Hold minst én meters avstand til andre i hjemmet, dersom det er mulig.

Illustrasjon av rådene for avstand, karantene og isolasjon