Norge har nå det høyeste antall innlagte pasienter med covid-19 siden mai. Tiltakene strammes nå til, slik at vi kan bremse smitteutviklingen og skjerme de sårbare gruppene blant oss for smitte og alvorlig sykdom ved koronasmitte. 

Dagens innstramminger handler for de fleste av oss i hovedsak om at vi må begrense hvor mange vi er sammen med, både samtidig og totalt sett. De anbefaler at vi maksimalt kan ha besøk av fem gjester, og vi bør holde omgangskretsen vår relativt liten. 

Les om innstrammingene på regjeringen.no

- Vi står foran den mest alvorlige situasjonen med å snu smitten siden mars. Dersom vi tar et krafttak nå, er det mye større sjanse for at vi kan få en normal julefeiring med storfamilien, sa statsminister Erna Solberg da regjeringen la frem de nye, målrettede tiltakene mandag ettermiddag.

I august var det 300 smittede i uken. I september hadde det ukentlige tallet økt til 700. I oktober har vi 900 nye smittede i uken. Den siste uken har smitten økt videre. Smitten øker også blant de eldste, skriver regjeringen på sine sider.

Barna skjermes

Det er ikke behov for så strenge råd for de yngste.

- Vi strammer inn på en rekke områder for å få mindre smitte i samfunnet. Det vil gjøre det enklere å holde barnehager og skoler åpne, og det er en viktig prioritet for regjeringen, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby. 

Nasjonale tiltak

  • I private hjem, hager eller hytter bør man ikke ha mer enn 5 gjester i tillegg til husstandsmedlemmer. Dersom alle gjestene er fra samme husstand, kan man være flere. Det innebærer at to familier kan møtes selv om de har mange barn.
  • Begrensingen om at man ikke bør ha flere enn 5 gjester, gjelder ikke for barnehage- eller barneskolekohorter. Barn og unge som er i samme kohort i barnehagen eller på barneskolen, unntas fra avstandskravet på arrangementer.
  • Vi anbefaler at alle er sammen med færre personer i sosiale sammenhenger, i kortere tid og ikke med for mange forskjellige personer i løpet av en uke.
  • Private sammenkomster på offentlig sted eller i leide eller lånte lokaler skal ha en grense på maksimalt 50 deltakere.
  • Dagens adgang til å ha 600 personer til stede på utendørs arrangement begrenses til å gjelde arrangementer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter.
  • Regjeringen foreslår å styrke kommunene når det gjelder kontroll med etterlevelsen av reglene for arrangementer, serveringssteder og arbeidstakere.

Karanteneregler

Vi opplever økt smitte ved arbeidsinnvandring. Regjeringen skriver at det skyldes økt smitte i Europa og at noen ikke følger dagens regler. De blir derfor strammet inn:

  • Utenlandske arbeidstakere fra det som EU kaller for røde land, vil ikke lenger få unntak fra karanteneplikten. EU definerer røde land som land med mer enn 150 smittede per 100 000 over 14 dager. Dersom mer enn 4 % i landet tester positivt, er grensen på 50 smittede per 100 000. De kan dermed ikke begynne å arbeide før karanteneperioden på 10 døgn er gjennomført. Denne endringen trer først i kraft ved midnatt natt til lørdag 31. oktober. Endringen har ikke tilbakevirkende kraft.
  • Øvrige arbeidstakere kan fortsatt få karantenefritak. Men her skjerpes også reglene inn: Arbeidstakere som har fritidskarantene skal testes hver tredje dag og være innkvartert på enerom de ti første dagene i landet. Det tydeliggjøres også at arbeidsgiver skal legge til rette for avstand til andre når en er i fritidskarantene. Denne endringen trer i kraft ved midnatt natt til onsdag 28. oktober. Endringene har ikke tilbakevirkende kraft.
  • Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet gis i oppdrag å gå gjennom karantenereglene for å vurdere om det er behov for ytterligere presiseringer.  

Ytterligere innstramminger ved lokale utbrudd

Kommuner som opplever utbrudd lokalt kan i samarbeid med Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vurdere å stramme inn enda mer. Dette er basert på et eget rundskriv fra regjeringen. Rundskrivet med lokale forslag forsterkes nå ytterligere:

  • Antallet kontakter gjennom en uke bør ikke overstige 10 personer i sosiale sammenhenger ut over husstandsmedlemmer og barnehage- og barneskolekohorter.
  • Påbud om munnbind bør innføres ved alle kollektivreiser til/fra/i regionen.
  • Påbud om munnbind bør innføres innendørs på offentlig sted (butikker, kjøpesentre) der man ikke kan opprettholde minst 1 meter avstand.
  • Påbud om munnbind innendørs på serveringssteder bør innføres for alle ansatte og gjester i alle situasjoner der man ikke sitter ved et bord.
  • Forbud bør innføres mot innslipp ved utesteder etter kl. 22:00.
  • Forbud bør innføres mot mer enn 20 deltagere ved innendørs arrangementer uten fastmonterte seter (normalt 200).
  • Påbud bør gis om hjemmekontor for arbeidstakere med oppgaver som ikke krever fysisk oppmøte hele/deler av arbeidsuken.
  • Oppfordring bør gis til bruk av digital fjernundervisning for studenter der dette er praktisk gjennomførbart.

Foto: regjeringen.no