Melhus kommune engasjerte desember 2023 Multiconsult til å utarbeide en skredfare- og områdestabilitetsvurdering for Kvål. Arbeidet er nå ferdig og resultatene ble presentert for kommunestyret tirsdag 12. november.
Multiconsults presentasjonen i kommunestyret inneholdt dessverre en feil omtale av utbyggingsmulighetene på flatene på Kvål mellom ny og gammel E6. En korrigert presentasjon med korrekte opplysninger ble lagt fram i utvalg for teknikk og miljø torsdag 14. november.
Hensikten med kommunens utredning var å avklare hvilke arealer som kunne brukes til hvilke arealformål i den kommende områdeplanen for Kvål og i rulleringen av kommuneplanens arealdel. Vurderingen skulle inneholde et grovt kostnadsoverslag over nødvendige tiltak for vekst (dvs. utbygging) og en kort beskrivelse av dagens situasjon.
Dagens situasjon
I rapporten fastslår Multiconsult at det er trygt å bo på Kvål. Det er ikke behov for tiltak for å være trygt. Det er lav sannsynlighet for ras.
Det er ikke funnet erosjon i relevante bekker i området.
Skal det bygges noe på Kvål uten ytterligere sikringstiltak, vil det hovedsakelig være tiltak av type K0 og K1 (se neste avsnitt). Bygging forutsetter en lokal, geoteknisk vurdering og som regel med vilkår i den gitte sonen.
Inndeling i type tiltak med forskjellige krav
Det er vanlig å skille mellom forskjellige typer tiltak, avhengig av hvor inngripende de er:
- K0: Små tiltak som medfører svært begrensede terrenginngrep.
- K1: Tiltak av begrenset størrelse. Lite personalopphold. Ingen tilflytting av personer.
- K2: Tiltak som kun innebærer terrengendring.
- K3: Tiltak som medfører lav tilflytting (eller større bygg med lite folk).
- K4: Tiltak som medfører større tilflytting/personalopphold, samt tiltak som gjelder viktige samfunnsfunksjoner.
Flere detaljer om denne inndelingen finner du hos Norges vassdrags- og energiverk (NVE).
Foreslåtte tiltak
Multiconsult foreslår i rapporten fire tiltak som sikrer områdestabiliteten og som gir mulighet for videre vekst (se forslag i kart nedenfor).
To av de foreslåtte tiltakene er såkalte motfyllinger og to tiltak er nedplanering, hvor begge typer skaper slakere og tryggere terreng.
Estimerte kostnader for de fire tiltakene er i størrelsesorden 17-34 millioner kroner.
Hva kan bygges om alle sikringstiltakene gjennomføres?
Kartet viser en inndeling over hva som kan bygges når alle sikringstiltakene er gjennomført.
I grønn sone kan alle typer tiltak bygges (K0-K4), men det må gjøres en geoteknisk vurdering ved hvert tiltak. For flere detaljer og omtale av de øvrige sonene, se tabell 6-2 i rapporten. Det er strengere vilkår i de øvrige sonene (gul, oransje og blå).
Grunnforhold i Melhus kommune
I Melhus kommune er det kartlagt rundt 50 kvikkleiresoner som stort sett ligger i dalføret. Kvikkleire kan også forekomme utenfor påviste soner.
Skal du bygge, grave eller utføre andre arbeider i områder med kvikkleire eller hvor det kan finnes kvikkleire, må du dokumentere at tiltaket tilfredsstiller kravene til skredsikker byggegrunn, sjøl om tiltaket kanskje er unntatt søknadsplikt.
Les mer om grunnforhold og naturfare i Melhus kommune.