Miljødirektoratet deler ut tilskudd til kommuner som vil kutte i sine klimagassutslipp og bidra til omstilling til lavutslippssamfunnet.

– I år har vi søkt og fått støtte til seks ulike prosjekt, med mål om å kutte klimagassutslipp fra prosjekter, anskaffelser og arealplanlegging, sier Jørgen Stenset Restad, rådgiver klima, energi og miljø i Melhus kommune.

Her er prosjektene:

1. Skolebakken bru – kartlegging av tiltak for å redusere klimagassutslipp (200 000 kr) 

Dette prosjektet involverer bygging av en kommunal bru med nødvendig omlegging av veginfrastruktur, samt muligens endring av elveløp og erosjonssikring. Prosjektet har fått støtte i å undersøke klimavennlig materialvalg, muligheter for bruk av utslippsfrie maskiner, massehåndtering med lavt klimagassutslipp og utarbeidelse av klimaregnskap.

2. Gimsøya vann og avløp - kartlegging av tiltak for å redusere klimagassutslipp (200 000 kr)

Prosjektet gjelder etablering av kommunal hovedvannledning for vann og avløp. Prosjektet har fått støtte til en grundig kartlegging av mulige klimagassreduserende tiltak. Prosjektet er sentrumsnært, og det vil kunne være aktuelt å benytte elektriske eller eventuelt nullutslippsmaskiner.

3. Markedsplassen – kartlegging av tiltak for å redusere klimagassutslipp (200 000 kr) 

Det skal gjøres en kartlegging av hvordan klimagassutslippene kan reduseres i dette prosjektet, sammenlignet med tidligere gjennomførte prosjekter. Prosjektet har fått støtte i å undersøke klimavennlig materialvalg, muligheter for bruk av utslippsfrie maskiner, massehåndtering med lavt klimagassutslipp og utarbeidelse av klimaregnskap. Prosjektet er sentrumsnært, tett på bebyggelse og handel, og utslippsfrie maskiner er spesielt aktuelt å vurdere i et slikt prosjekt, da det også vil kunne gi gevinst i form av mindre anleggsstøy. 

4. Gjennomføring av tiltak i utførelsesfase – Markedsplassen (1 863 750 kr)

Det er søkt eget klimasatstilskudd for utførelsesfasen av anleggsarbeidet for Markedsplassen, dvs. for gjennomføring av tiltakene som utredes i utredningsfasen (tilskudd nr. 3). Det er innvilget tilskudd på deler av midlene det ble søkt om. Miljødirektoratet har prioritert å gi støtte til utslippsfrie løsninger på anleggsplassen.

5. Klimastrategi for anskaffelser (367 500 kr)

Kommunen har fått dette tilskuddet for å utvikle et klimaverktøy for anskaffelser som skal benyttes i anleggsprosjekter. Prosjektet har som mål å øke kompetansen knyttet til bruk av klimakrav i anskaffelser kontra bruk av tildelingskriterier relatert til klima, og å finne hvilken anskaffelsesstrategi, samt hvilke klimakrav/tildelingskriterier som vil gi best utslippsreduksjon i forhold til kostnader. Det er også et mål at erfaringene og verktøyene som benyttes i de overnevnte prosjektet inngår i klimastrategien.

6. Arealplanlegging med digital tvilling (600 000 kr)

Arealplanlegging med digital tvilling er et prosjekt som har som mål å få ned klimagassutslipp gjennom planlegging. En digital tvilling er en digital kopi av en by eller ett område, og kan veldig forenklet sammenlignes med et dataspill. Vi har fått støtte i å ta i bruk digital tvilling i arbeidet med kommuneplanens arealdel, og skal prøve ut denne metoden sammen med kommuneplanens arealdel (KPA) og utviklingen av Knutepunktet. I dette prosjektet skal det utformes en digital versjon av Melhus kommune. 

Et av hovedmålene med prosjektet er å kunne gi en enklere og mer nøyaktig fremstilling av hva som planlegges og hvilke konsekvenser dette får, med tanke på klimagassutslipp, arealbruk og trafikk. Hvilke konsekvenser får det av å planlegge et nytt boligfelt langs denne veien? Hvilken snarvei vil folk velge? Vi håper at dette verktøyet vil bidra til økt medvirkning fra innbyggere og gi oss et bedre kunnskapsgrunnlag før det skal gjøres vedtak. Digital tvilling har blitt brukt til planleggingsformål tidligere i andre byer og kommuner, men ingen andre kommuner har så langt prøvd ut dette i arbeidet med kommuneplanens arealdel.