Tirsdag kveld holdt Leo Ajkic sitt foredrag om integrering under Sagauka i Melhus. Tirsdag og onsdag på dagtid er det elever i ungdomsskolene i kommunen som får høre NRK-kjendisen snakke om temaet. 

Var selv flyktning

Ajkic har brukt sin egen historie og erfaring som flyktning fra krigen i Jugoslavia i sine dokumentarprogram om mennesker på flukt, noe han har høstet anerkjennelse for. Leo Ajkic kom på scenen etter skoleelevene hadde sett dokumentarfilmen «Hatets vugge» som viser fremveksten av det høyreekstreme partiet Golden Dawn i Hellas. 

Paneldebatt

Etter Ajkic’ foredrag var det klart for paneldebatt under ledelse av Venke Aarethun, som blant annet jobber som rådgiver i Ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS), region Midt. I panelet satt leder og nestleder i Melhus ungdomsråd; Siri Mari Bleke og John Oddvar Bodsberg, politikerne Anne Sørtømme (SV) og varaordfører Stine Estenstad (Høyre), samt Håvard Bustnes som hadde regissert filmen «Hatets vugge». De diskuterte utenforskap, inkludering og debattklimaet som stadig hardner seg til. 

Ajkic holder foredrag tirsdag kveld 

Arrangementet for elevene er et samarbeid mellom Sagauka, SLT-styringsgruppa i Melhus, samt Melhus kino. SLT står for Samordning av lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak. 

Onsdag morgen rundt klokka 8:30 kommer også NRK 1 Trøndelag til rådhuset for å snakke med Melhus ungdomsråd om dette arrangementet.