Anslagene er at de første vaksinedosene vil komme til Norge på nyåret. Folkehelseinstituttet har kommet med helsefaglige råd til regjeringen, som la frem sine mål, prioriteringer og planer for vaksineringen på en pressekonferanse fredag 4. desember. Les mer på regjeringen.no.

Prioriteringer

Hele befolkningen skal tilbys vaksinen, men i starten får vi en begrenset mengde doser. Dermed blir følgende grupper prioritert først:

  • Beboere i sykehjem og omsorgsboliger og de aller eldste vaksineres i første omgang
  • Deretter eldre over 65 år og personer mellom 18-64 år med én eller flere sykdommer som gjør at de har økt risiko for å bli alvorlig syke av covid-19

Rekkefølgen vil kunne endres dersom vi får mer utbredt eller ukontrollert smitte. Den kan også endres avhengig av oppdatert kunnskap om hvordan vaksinene virker.

Kommunene skal gjennomføre vaksineringen. 

Ikke nødvendig å ta kontakt

Du trenger ikke å ta kontakt med din fastlege for å få vaksinen nå. De som skal prioriteres i første runde blir kontaktet.

Hvis det blir aktuelt å be folk melde seg til vaksinering, blir det gitt informasjon om det.

Må beholde smitteverntiltakene

Selv om det går etter planen og vi kommer i gang med vaksinering over jul, er det viktig at vi fortsetter med smitteverntiltakene en god stund til.  

- Når risikogruppene er vaksinert håper vi at tiltak kan trappes ned. Da vil vi til påske kunne være i en helt annen situasjon enn i dag. Dette forutsetter at vaksinene blir godkjent, og at de produseres og distribueres slik produsentene har lagt opp til, understreker helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Les mer på regjeringens sider.

Folkehelseinstituttet har egne sider for koronavaksinasjonsprogrammet.

 

Illustrasjonsbilde: Mostphotos.com