De siste ukene har vi hatt de høyeste smittetallene i Melhus kommune så langt i pandemien, med smitte i alle aldersgrupper.

Regjeringen kom i går med nye nasjonale anbefalinger, blant annet om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand.

Melhus kommune har de siste ukene hatt sterke anbefalinger til innbyggerne for å holde smittetrykket nede. Disse er i tråd med de nasjonale tiltakene som kom i går, og vil bli videreført.

Sterke anbefalinger til innbyggerne i Melhus

  • Hold deg hjemme om du er syk med nyoppståtte luftveissymptomer – og test deg
  • Hold avstand til andre der det er mulig i det offentlige rom, gjerne en meter
  • Bruk munnbind hvis det ikke er mulig å holde minst en meters avstand innendørs i det offentlige rom, butikker og i kollektivtransport og taxi
  • Vurder bruk av hjemmekontor når det er mulig
  • Reduser antallet nærkontakter

Nye nasjonale karanteneregler

Regjeringen kom også med to nye nasjonale regler:

  • Hvis du bor sammen med en som er smittet, må du holde deg hjemme i karantene til du har svar på en negativ test. Dette gjelder for voksne, enten de er vaksinert eller uvaksinert. For å slippe karantene må vaksinerte teste seg på nytt senest etter sju dager. Uvaksinerte må teste seg daglig i syv dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test. For barn er dette ikke en plikt, men en anbefaling.
  • Hvis du blir smittet av covid-19, må du være isolert i fem dager. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke. Frem til i dag har kravet vært 2 dager for vaksinerte uten symptomer. I tillegg må du ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon.

Høyt trykk på vaksinering

Regjeringen peker på at hurtig vaksinering er et av tiltakene for å holde pandemien under kontroll. Vi har lagt en plan for å vaksinere alle innbyggerne våre over 65 år med tredje dose innen torsdag 9. desember. 

Vi har også startet planlegging av en tredje dose til alle innbyggere over 45 år. Vi starter vaksinering av gruppa 45-65 år umiddelbart etter 9. desember.

Utvider testing

De siste ukene har vi hatt PCR-testing to dager i uka. På grunn av det høye antallet smittede, utvider vi nå testingen til å foregå daglig i ukedagene. 

Hovedregelen er fortsatt at du skal ta en selvtest dersom du kjenner symptomer. Vi deler ut selvtester på rådhuset.

Tester du positivt på selvtesten, send en melding til smittesporing@melhus.kommune.no og bestill time til ordinær PCR-test.

Samlinger og arrangement

Det kommer en del henvendelser til oss om hvilke regler som nå gjelder for arrangement.

Formelt er det nå ingen begrensninger i regelverket når det gjelder arrangement. Gitt det høye smittetrykket vi har i området, ber vi likevel arrangører vurdere om arrangementet er nødvendig å gjennomføre nå eller om det kan utsettes. Dersom arrangementet gjennomføres, ber vi om at dere gjør grundige vurderinger av smittevernet. 

Færre nærkontakter bidrar til mindre smittespredning.