Det er mye sykdom og forkjølelse rundt oss nå, i tillegg til noe koronasmitte. Fastlegene opplever veldig stor pågang, mange tar kontakt på grunn av luftveisinfeksjoner.

Allmenntilstanden er det viktige

Kommuneoverlegen i Melhus sier at for de aller fleste er det ikke nødvendig å kontakte lege.

- Så lenge man har grei allmenntilstand og ikke er særlig tungpustet, er det en tilstand en kan se an. At feber kan vare i 4-5 dager, og hosten sitter i opptil noen uker, er normalt. Det viktigste er allmenntilstanden.

Han understreker at dersom almenntilstanden derimot er dårlig, skal en søke legehjelp. Se gjerne Folkehelseinstituttets retningslinjer for hva man skal gjøre ved nyoppståtte luftveissymptomer. 

Ta en test! 

Det er viktig at ta en koronatest ved nyoppståtte symptomer. Nå er det først og fremst selvtester som gjelder, de kan du hente ut på Melhus rådhus. Time til ordinær PCR-test bestiller du her

En vinter med mye sykdom

Etter en lang periode der vi ikke har fått de vanlige forkjølelsesrundene, blir denne vinteren trolig tøffere enn vanlig.

- Det vil være relativt vanlig, særlig for barn i barnehager og skoler, med flere runder med luftveisinfeksjoner tett etter hverandre.

Tiltakene som virker:

- Som tidligere under pandemien, har vi flere enkle tiltak som virker. Vi kan redusere antall nærkontakter, vaske hendene med vann og såpe, holde avstand til andre og ha god hostehygiene. Det er viktig å holde seg hjemme fra skole og jobb når du merker symptomer på luftveisinfeksjon. Når allmenntilstanden er god og feberen er borte, er infeksjonen lite smittsom og vi kan gå tilbake til hverdagen, sier Johansen.