Onsdag 26. august fikk prosjektet, som ble startet opp i mars 2019, Integrerings- og mangfoldsdirektoratets (IMDI) mangfoldspris 2020 for små virksomheter i Trøndelag fylke. (Se begrunnelsen og fakta om prisen nederst i saken)

- Det er stor stas, en anerkjennelse, sier en glad prosjektleder Rita Bolland i NAV Melhus.

Samarbeid på tvers av enheter i Melhus kommune

Prosjektet Mersmak er et samarbeid mellom kjøkkenet på Horg helse- og omsorgssenter, Flyktningetjenesten og NAV Melhus. Utgiftene i prosjektet dekkes av integreringstilskuddet Melhus kommune mottar. 

Kvinnelige flyktninger får arbeidspraksis og lærer norskspråket, samtidig som de gjør en viktig jobb. Sammen med kokker fra kjøkkenet på Horg, har de drevet et fullverdig kjøkken på Lundamo barneskole. De har lært å lage norsk mat fra bunnen, rutinene, fått IKT-kunnskap og vært med på alt det som hører med det å drive et institusjonskjøkken.

Samtidig har de hatt norskundervisning. Noe av nøkkelen til at språkutviklingen har vært så god underveis, er at undervisningen skjer parallelt med kjøkkendriften.

Selvstendighet

Til sammen har ti kvinner deltatt i prosjektet, og halvparten av dem også hatt ordinære jobber underveis, som et resultat av erfaringen de har høstet. Bolland forteller at det beste har vært å se følelsen av selvstendighet blant deltakerne.

- Følelsen av at du er uunnværlig, at ungene ikke får mat hvis du ikke er der. At du er en viktig brikke. Det er jo det vi alle higer etter.

Samarbeid bærer frukter

Hun trekker frem samarbeidet på tvers mellom Flyktningetjenesten, NAV og den lokale arbeidsgiveren, Horg helse- og omsorgssenter og Lundamo barnehage, som en optimal måte å jobbe på for å lykkes med å kvalifisere flyktninger til arbeid. De håper og tror at prosjektet kan fortsette, og ser store muligheter i å utvide dette til å gjelde andre yrker og grupper.

NRK Midtnytt sendte onsdag et innslag om prisutdelingen.

 

Juryens begrunnelse for å gi prisen til Melhus kommune og Mersmak:

«Horg kjøkken tildeles Mangfoldsprisen 2020 mye på grunn av prosjektet «Mersmak». Her gjøres en svært viktig jobb med å inkludere en gruppe som er blant de som har svakest tilknytning til arbeidsmarkedet. Kvinner med innvandrerbakgrunn, som ikke har utdanning eller god språkkompetanse. På Horg kjøkken får de utvikle språkforståelsen sin, bruke sin kunnskap, og få oppgaver og ansvar for å utvikle seg. Det er rom for å prøve og feile underveis. Mersmak et prosjekt som juryen håper vil vare. Det bør settes søkelys på å ansette ulike mennesker i den daglige driften, ikke kun i midlertidige prosjekter.»

IMDIs mangfoldspris:

- Statens utmerkelse for fremragende bruk av innvandreres kompetanse i arbeidslivet
- Både store og små virksomheter kan foreslås, og hvem som helst kan foreslås
- 22 virksomheter spredt over landets fylker mottar i disse dager prisen
- Onsdag 26. august ble prisene delt ut for Trøndelag fylke
- Melhus kommune ved Horg kjøkken, Flyktningtjenesten og NAV ble tildelt prisen for små virksomheter i fylket

 

Bildetekst: Fra venstre: Lena Helgemo (kokk ved Horg kjøkken og i Mersmak), Rita Bolland (prosjektleder, NAV Melhus), deltakerne Florence, Iman, Freweyni, Mona Esphaug (kjøkkensjef ved Horg kjøkken og Mersmak-kokk) og deltaker Najat Hasan. Følgende var ikke tilstede da bildet ble tatt: Huda, Selam, Zainab, Anita, Laila Andresen (styrer Lundamo barnehage) og Eirin Tofte (lærer ved Voksenopplæringa).