Oppdateringer om prosjektet

12.04.2024: Omfang av erosjonssikring er nå avklart

Geotekniker har nå vurdert hvilke bekkedaler som skal sikres mot erosjon og skred. Den geotekniske vurderingen har tatt utgangspunkt i foreløpige resultater som foreligger etter de supplerende grunnundersøkelsene som ble gjennomført i januar, samt utførte befaringer i bekkedalene. Det er konkludert med at det er behov for erosjonssikring i ravinedal A, C og D. Erosjonssikring vil gjennomføres med bruk av steinmasser. Her kan du se oversikt over ravinene som skal sikres. 

Den geotekniske prosjekteringsrapporten vil nå bli sendt til 3. partskontroll (uavhengig kvalitetssikring) før den publiseres på denne prosjektsiden. 

Multiconsult vil på vegne av kommunen sende ut nabovarsel for tiltaket 12.04.2024. Kommunen vil ta kontakt med direkte berørte grunneiere i uke 16-17 vedrørende grunneieravtaler og nabosamtykke. 

18.03.2024: Grunnundersøkelser ferdig. Prosjektering og kartlegging av naturmangfold pågår.

Grunnundersøkelsene som ble gjennomført ved starten av året ble ferdig i starten av februar. Prøver som ble tatt opp fra boringene er blitt sendt til laboratorium for analyse. Det vil deretter bli utarbeidet en egen datarapport når prøvene er ferdig analysert, som beskriver hvilke typer løsmasser som er påtruffet. 

Planlegging og prosjektering av erosjonssikring fortsetter, og geoteknisk prosjekteringsrapport er under utarbeidelse. Rapporten vil fastslå omfanget av sikringsarbeidene og hvilke bekkedaler som skal sikres mot erosjon. Det vil legges ut mer informasjon her på siden når omfanget er endelig avklart. 

For å sikre at det biologiske mangfoldet ivaretas under anleggsarbeidene, vil det samtidig gjennomføres en kartlegging av naturmangfold i bekkedalene våren 2024 og fram mot sommeren. Biologer fra Multiconsult vil utføre dette arbeidet på vegne av kommunen. Beboere i området kan derfor forvente å se feltarbeidere i bekkedalene i denne perioden. 

 

19.12.2023: Grunnundersøkelser gjennomføres på Leirtaket i januar 2024

Det er nødvendig å få mer kunnskap om grunnforholdene på Leirtaket. Det planlegges derfor gjennomføring av geotekniske grunnundersøkelser (grunnboringer) i januar 2024. Det er Multiconsult AS som vil utføre boringene på oppdrag fra kommunen. Multiconsult vil ta direkte kontakt med berørte grunneiere på telefon før boringene starter opp. Her kan du se hvor boringene skal gjennomføres (PDF). 

Boringene har forventet oppstart i uke 1 (2024), og arbeidene i felt vil ha en varighet på cirka 3 uker. Det tas forbehold om endringer i tidsplanen ved ugunstige værforhold/sprengkulde. 

Undersøkelsene gjennomføres i forbindelse med at kommunen planlegger å sikre flere bekkedaler mot erosjon og skred på Leirtaket, samt utskifting og rehabilitering av det kommunale vann- og avløpsnettet. Grunnundersøkelsene vil gi mer kunnskap om grunnforholdene som er til nytte for begge prosjektene. Resultatene fra undersøkelsene danner grunnlag for videre geotekniske vurderinger i prosjektene. Les mer om vann- og avløpsprosjektet.

Boringene vil utføres med en lett beltegående maskin som ikke setter nevneverdige spor etter seg - spesielt når det kan kjøres på vinteren. Dersom det oppstår kjøreskader på for eks. plen/hage, vil dette rettes opp til våren/sommeren. Det planlegges å bore i grunnen i 25 borpunkt, i noen av disse vil det også tas opp prøver av massene. Selve borehullet har en diameter på 50 mm, og 80 mm der det tas opp prøver. Hullene vil bli tettet igjen med masser etterpå. Tetting på vinteren kan føre til at massene siger etter på våren/ved teleløsning, slik at det må fylles på mer jord. Dersom dette blir tilfellet, kan Multiconsult kontaktes til våren for etterfylling av jord og evt. såing av plenfrø. 

Det kan bli nødvendig å flytte borpunktene dersom det er private vann- og avløpsledninger, kabler eller strøm i grunnen som kan komme i konflikt med oppsatt borpunkt. For eks. strøm fra hus til garasje. Dersom berørte grunneiere har informasjon om slike ledninger eller installasjoner i grunnen som kan komme i konflikt med undersøkelsene, bes det om at grunneiere kontakter Multiconsult ved Per Arne Farstad på tlf. 413 10 701.

 

Om prosjektet

 

Bakgrunn for prosjektet

Det er registrert pågående erosjon i flere bekkedaler på Leirtaket på Lundamo og geoteknisk fagkyndig har anbefalt at bekkedalene sikres mot erosjon og skred. Melhus kommune har derfor startet opp planlegging og detaljprosjektering av erosjonssikring. Bekkedalene ligger innenfor kvikkleiresone 461 Lundamo. Det er behov for supplerende grunnundersøkelser for å få mer kunnskap om grunnforholdene og definere omfanget på de planlagte sikringsarbeidene. I løpet av prosjekteringen vil nærmere omfang av sikringsarbeidene avklares. Det vil bli lagt ut ny informasjon når det er avklart hvilke bekkedaler som skal sikres mot erosjon. 

Samtidig har kommunen startet opp planlegging (forprosjekt) av hvordan det kommunale vann- og avløpsanleggget på Leirtaket kan rehabiliteres. Anlegget er i teknisk dårlig tilstand og underdimensjonert. Det arbeides derfor med løsninger for hvordan man kan forlenge levetiden til anlegget. Dette tilhører et eget prosjekt og rehabilitering vil utføres på et senere tidspunkt enn erosjonssikringsprosjektet. Les mer om vann- og avløpsprosjektet. 

Formål og hensikt

Tiltaket har til hensikt å hindre videre erosjon, som kan medføre utglidninger og redusere stabiliteten i kvikkleiresonen. Sikringsarbeidene vil sikre et kvikkleireområde med mye bebyggelse og viktig infrastruktur. 

Parter

Melhus kommune er tiltakshaver og byggherre i prosjektet. Multiconsult AS bistår kommunen med geoteknisk kompetanse og grunnundersøkelser, samt kartlegging og vurderinger av hvordan naturmiljøet best kan ivaretas under planlegging og utførelse. 

Gjennomføring

Det forventes oppstart av sikringsarbeidene høst/vinter 2024. Det tas forbehold om endringer i tidsplanen. 

Har du spørsmål?

Kontakt kommunens prosjektleder, Caroline Mevik.