Melhus kommune har drikkevann med god kvalitet og det er trygt å drikke så lenge vi ikke melder om noe annet.

Vi tar ukentlige vannprøver og har derfor god kontroll på kvaliteten. Drikkevannet analyseres da på kimtall, koliforme bakterier og E.coli. Tre ganger i året tar vi utvidede vannprøver, det blir da analysert på flere parametere.

Kimtall

Høyt kimtall i seg selv er ikke farlig, men problem som økt korrosjon, lukt og brunfarget vann kan påvirkes av biofilm som bakteriene danner. Kimtallsanalysen benyttes for å kontrollere effekten av desinfeksjon på vannbehandlingsanlegget, samt for å overvåke begroing i vannrørene. På offentlig drikkevann er grenseverdien for kimtall 100/mL ifølge Drikkevannsforskriften. Man blir ikke syk av høyt kimtall alene, men det kan vise at det finnes stillestående vann i høydebasseng og ledninger ved lavt vannforbruk. Vi ønsker ikke stillestående vann over tid.

Koliforme bakterier

Det skal ikke påvises koliforme bakterier i drikkevannet, det vil si at grenseverdien er 0. Koliforme bakterier kan stamme fra tarminnhold, men kan også forekomme i råtnende plantemateriale, dvs naturlige jordbakterier. Koliforme bakterier utgjør i liten grad fare for sykdom og er i hovedsak opportunistiske patogener, som kan gi sykdom hos utsatte grupper med kraftig nedsatt immunforsvar. Det tas alltid oppfølgingsprøver på utslag av koliforme bakterier.

E.coli

Utslag på E.coli er en klar indikator på fersk forurensning av drikkevannet. Påvist E.coli forårsaker ikke sykdom, men indikerer at sykdomsfremkallende bakterier, virus og parasitter kan være tilført drikkevannet. Grenseverdien for E.coli er 0.

Det tas bestandig oppfølgingsprøver på utslag av koliforme bakterier og E.coli. 

Forklaringer på drikkevannsanalysene (PDF) »

Drikkevannportal

I drikkevannportalen under kan du følge med på resultatene av prøvene vi tar. For flere spørsmål om kvaliteten på drikkevannet vår, ta kontakt på e-post »