Av Katrine Lereggen, rådmann
Melhus kommune står i en svært krevende økonomisk situasjon. Den siste tida har vi utarbeidet årsregnskap for 2024. Det viser at merforbruket vårt i fjor var betydelig høyere enn vi tidligere har varslet politikerne. Dermed er den økonomiske situasjonen vår ytterligere forverret.
Jeg ba derfor ordføreren kalle inn til et ekstraordinært kommunestyremøte 25. februar der jeg sammen med økonomisjefen og kommunalsjefene informerte om hva regnskapet viser.
Det er alvorlig når vi som organisasjon forbruker mer av kommunens økonomiske ressurser enn det som er bevilget gjennom vedtatte budsjetter. Det reduserer kommunestyrets videre muligheter til å gjennomføre politisk prioriterte tiltak overfor innbyggerne.
Hva viser regnskapet?
Regnskapet viser at vi har brukt ca. 116 millioner kroner mer enn budsjettert i 2024.
Snaut 90 millioner av dette er i driften vår, hovedsakelig i helse og velferd og oppvekst og kultur. Vi har også høyere renteutgifter og lavere renteinntekter enn budsjettert, i sum ca. 26,8 millioner kroner.
Hvordan dekker vi merforbruket?
Et regnskap skal gjøres opp i balanse. Vi dekker inn merforbruket vårt med å ta fra våre oppsparte midler i det vi kaller et disposisjonsfond.
Det økte merforbruket gjør at vi må bruke ca. 105 millioner kroner mer enn budsjettert. Totalt må vi bruke litt i overkant av 150 millioner kroner for å dekke inn merforbruket vårt i 2024, og dermed bruker vi over halvparten av dette fondet.
Hvordan kunne dette skje?
Det er flere grunner til at merforbruket har blitt så høyt, blant annet disse:
- Arbeidet med prognoser har ikke vært nøyaktig nok i 2024, og den økonomiske styringen og kontrollen har vært for dårlig på flere nivåer.
- Beslutninger om tiltak som reduserer kostnader har ikke blitt iverksatt i tilstrekkelig og nødvendig grad.
- Organisasjonen har prioritert tjenester til innbyggerne fremfor å holde budsjettrammene.
Hva gjør vi framover?
Vi setter nå inn flere tiltak for å gjenvinne kontroll på økonomien og tillit hos politikerne.
- Åpenhet og godt samarbeid mellom administrasjonen og politikerne gjennom tydelig kommunikasjon: Økonomiske utfordringer må forklares klart og forståelig og beslutninger skal være godt forankret i fakta og økonomiske analyser.
- Vi skjerper budsjettdisiplinen. Alle enheter må ta ansvar for sitt budsjett i sitt bidrag til en bærekraftig kommuneøkonomi.
- Økonomisjefen skal gjennomføre månedlig budsjettkontroll med kommunalsjefer, enhetsledere og avdelingsledere for å bidra til at vi overholder vedtatte budsjetter.
- Økonomienheten skal bidra med gode analyser og hjelp til kommunalsjefer og enhetsledere, inkludert opplæring.
- Økonomirapportering i hvert møte til formannskap og kommunestyre (første rapportering i mars 2025).
Hvordan påvirkes omstillingsprogrammet?
Vi har i år satt i gang et omstillingsprogram for å redusere kostnadsnivået vårt. Denne våren utreder vi og identifiserer mulige innsparingstiltak.
Fremover skal vi følge opp omstillingsprogrammet med ytterligere tiltaksutredninger, og vi skal revidere omstillingsprogrammet umiddelbart etter økonomirapporteringen vår i forbindelse med første tertial, altså i juni.
Det kan bli redusert omfang og nivå på noen kommunale tjenester, og dette vil få konsekvenser for noen innbyggere.
Jeg vil ha et møte med hovedtillitsvalgte allerede denne uka der vi skal se på hvordan vi skal håndtere situasjonen fremover.