Om oss
Barneverntjenesten yter hjelp til barn og unge i alderen 0-18 år, og deres familier som bor eller oppholder seg i Melhus kommune. Barneverntjenesten skal bidra til at barn og unge får trygge oppvekstvilkår.
Dersom ungdommen samtykker, kan tiltak som er iverksatt før fylte 18 år opprettholdes eller erstattes av andre tiltak, inntil ungdommen fyller 25 år.
Interkommunal barneverntjeneste
Fra 2018 etablerte Melhus og Skaun en felles, interkommunal barneverntjeneste.
Dette innebar i praksis at vertskommuneansvar for barneverntjenesten i Skaun fra 1. januar 2018 ble flyttet fra Orkdal kommune, til Melhus kommune.
Bakgrunn
Bakgrunnen for endringen er et vedtak i Orkdal kommunestyre fra desember 2016, hvor man besluttet å si opp det interkommunale barnevernsamarbeidet med Skaun.
I etterkant ble det i Skaun og Melhus politisk besluttet å inngå et interkommunalt samarbeid, med sistnevnte som vertskommune, og hvor alt barnevernansvar for Skaun kommune ble overført til Melhus.
Besøkshjem
KORT FORTALT
- Et besøkshjem tar imot barn i helger og/eller ferier for å gi gode opplevelser for barna og avlaste foreldrene.
- Besøkshjem må være stabile og kunne binde seg for ett år.
- Barna er mellom 0 og 18 år.
For å bli besøkshjem må du sende inn utvidet politiattest og søknadsskjema.
- Vi trenger flere besøkshjem
Både i Melhus og Skaun kommune trenger vi flere besøkshjem.
Vi hører gjerne fra deg!
Ta kontakt med Kristine Dybvik Sponås på:
E-post
Telefon: 476 25 201
- Hva er et besøkshjem?
Besøkshjem er en tjeneste for barn som mottar frivillige hjelpetiltak etter lov om barneverntjenester.
I praksis betyr det at et besøkshjem er en familie som tar imot et barn eller et søskenpar i helger og eventuelt ferier. Barnet/barna skal få trygge og gode opplevelser der.
For foreldre og foresatte skal det være en støtte i hverdagen.Det er ikke nødvendig med sosialfaglig utdannelse for å bli besøkshjem.
Familien må ha en stabil livssituasjon og mulighet til å binde seg for minst ett år. Det må ikke være noen store livskriser, rusproblemer eller psykiske problem i familien.
Det kreves at besøkshjemmet har tid, overskudd og sengeplass til et ekstra barn. Familien bør ha innlevelsesevne og forståelse for barns ulike behov og reaksjoner. I de fleste sammenhenger er det å oppleve en trygg og forutsigbar familiesituasjon det barna trenger mest.
Besøksforeldre må fremlegge uttømmende og utvidet politiattest.
Det kreves ordinær politiattest av husstandsmedlemmer som er over 18 år. Politiattesten skal ikke være eldre enn tre måneder.
Hvordan bli besøkshjem?
Tekstboks som vises til venstre.
Tekstboks som vises til høyre.
Ønsker du eller dere å bli et besøkshjem må du/dere sende søknad til barneverntjenesten. Etter at gyldig politiattest er mottatt blir det avtalt et hjemmebesøk. Hvilket barn som passer sammen med familien, blir vurdert av barnevernet sammen med foreldre/foresatte og besøkshjemmet.
Kontaktpersonen i barneverntjenesten innkaller besøkshjemmet til møte for nærmere informasjon om oppdraget. Kontaktpersonen har også veiledningsansvar. Kontrakt skrives med ett års varighet og inneholder blant annet tiltak og mål for det enkelte oppdrag. Besøkshjemmet skal sende inn kjøre- og timelister, og en kort rapport til barneverntjenesten minimum annenhver måned.
Ønsker du mer informasjon om besøkshjem før du sender søknad, kan du gjerne ta kontakt med oss for en uformell prat.

Godtgjøring for besøkshjem
Besøkshjemmet godtgjøres med arbeidsgodtgjørelse og utgiftsdekning etter KS sine satser (KS.no).
Det er vanlig å være besøkshjem hver 3. eller 4. helg. Noen barn kan ha behov for å være noen ekstra dager i besøkshjemmet i forbindelse med ferie. Besøkshjemmet henter barnet/barna fredag ettermiddag og bringer dem hjem søndag ettermiddag.
Arbeidsgodtgjørelse er skattepliktig.