Det betyr i praksis at app-brukere i disse tre kommunene fra og med 28. april kan få en SMS dersom de har vært utsatt for smitte.

Utprøvende prosjekt

De tre er valgt ut fordi kommunestørrelsen egner seg for utprøvinger. De har ikke så mange koronatilfeller at det blir for krevende å kvalitetssikre listen over nærkontakter, samtidig som det er nok smittetilfeller til at appen kan oppdage nærkontakter.

Mål om rask varsling

Et av formålene med Smittestopp er rask og automatisert varsling av personer som kan ha vært utsatt for smitte fra koronavirus. I tillegg skal den gi data om hvordan befolkningen beveger seg, for å vurdere hvordan smitteverntiltakene fungerer. Etter hvert som samfunnet åpner mer opp igjen, er det viktig å ha gode systemer for å finne dem som er smittet, isolere de syke og sette nærkontaktene i karantene.

Etter den første valideringsfasen skal ytterligere en gruppe testkommuner kobles på, før løsningen etter planen automatiseres i midten av mai. Dersom det er behov for ytterligere justeringer, vil dette blir gjort før varsling skrus på i alle kommuner.

Les mer om prosjektet på FHI sine nettsider.