Trygt å gå på skolen og i barnehagen

Det er knyttet usikkerhet til hvordan smittespredningen vil utvikle seg i samfunnet vårt framover, og den siste tiden har det forekommet nye smitteutbrudd i ulike deler av landet. I Melhus kommune er det pr dags dato ikke kommet nye tilfeller, men vi må likevel ha fokus på smittevern og -tiltak, og sammen gjøre en innsats.

I forbindelse med oppstart av skole og barnehage i Melhus kommune ønsker vi å understreke følgende punkter fra gjeldende smitteveiledere:

  • Syke personer skal ikke være i barnehage eller skole
  • God hånd- og hostehygiene
  • Redusert kontakt mellom personer. Unngå håndhilsning og klemming

Gult nivå

Det er nasjonalt utarbeidet en trafikklysmodell med grønt, gult og rødt nivå som viser hvilke smitteverntiltak som skal følges. Per 12.08.2020 er Melhus fremdeles på grønt nivå når det gjelder smittespredning. Det betyr at vi har svært lite smitte i lokalsamfunnet vårt. På generell beredskap ligger vi imidlertid nå på gult nivå, og både skolene og barnehagene i kommunen omfattes av sistnevnte. Det er utarbeidet beredskapsplaner slik at man raskt kan skifte mellom de ulike smittenivåene ved behov. Vi håper at vi sammen greier å begrense smitte slik at vi ikke trenger å iverksette nye omfattende tiltak i skolene og barnehagene i Melhus.

Skolene organiserer første skoledag ulikt, men alle følger nasjonale smittevernregler. Den enkelte enhet vil komme med konkret foreldreinformasjon knyttet til oppstart.

Når skal man holde seg hjemme?

Felles for alle nivåene er at ingen skal møte i barnehagen eller på skolen hvis de er syke, og alle må sørge for å vaske hendene og ha god hostehygiene.

Barn, foresatte og ansatte skal selv med milde luftveissymptomer og sykdomsfølelse ikke møte på skolen eller barnehagen. Ansatte skal holde seg hjemme til de er symptomfrie, mens barn skal holdes hjemme til allmenntilstanden er god. En presisering; snørr hos barn er ok, men ikke hoste. 

Til dere som har vært på reise i Norge eller i utlandet er oppfordringen at dere følger ekstra godt med og heller holder barna hjemme en dag ekstra om dere er usikre. Ved symptomer - ta kontakt med fastlege for Covid-19-test. Kommunen vil i nærmeste framtid aktivere eget test-team og koronatelefon. Dette annonseres fortløpende på kommunens hjemmeside.

 

Nina Hoseth,
kommunalsjef, oppvekst og kultur