Med bakgrunn i reguleringsplan, samt plan og bygningsloven, definerte kommunen i utgangspunktet kolonihagen som campingplass. Den var dermed unntatt myndighetens forbud. Den juridiske vurderingen konkluderer med det motsatte.
 

Mange henvendelser

– Vi mottok mange henvendelser fra folk som var bekymret, og ikke minst mange som var usikre på tolkningen av forskriften. Etter dialog med politikontakten i kommunen, og i samråd med styreleder i kolonihagen, ble det bestemt at vi skulle be om en ekstern vurdering av saken. Den er nå gjennomført, og konkluderer med at hyttene på alle vis kan anses som fullverdige fritidseiendommer. Vi varsler derfor om at overnatting i Øysand kolonihageby kun kan gjennomføres for de som er bosatt i Melhus, sier ordfører Jorid Jagtøyen i Melhus kommune.

Hytteeierne blir informert
Avgjørelsen begrunnes blant annet med: 

  • Campingplasser er tradisjonelt rigget for og tilrettelegger for kortere opphold. Etter hvert har de blitt tatt i bruk for lengre opphold av mer fast karakter. At et område er regulert til campingplass utelukker derfor ikke at området brukes på en måte som hytteforbudet er ment å skulle dekke.
  • Hyttene på Øysand skiller seg vesentlig fra campingvogn/bil selv med spikertelt. Her er det snakk om hytter som er løftet på plass og festet på støpt sokkel. Hyttene er på alle vis en fullverdig fritidseiendom, egnet til langvarig opphold og det er ikke lagt til rette for enkel fjerning.
  • Hyttene er søknadspliktige tiltak etter plan- og bygningsloven, som er stedfast med vann og kloakk. De er således etablert som permanente tiltak egnet for langvarige opphold.

Hensikten med hytteforbudet er blant annet å unngå merbelastning på det lokale helsevesenet. Ifølge ordfører Jorid Jagtøyen vil aktuelle hytteeiere bli informert skriftlig fra styreleder i Øysand kolonihageby, og politiet er anmodet om å følge opp forbudet.

Norske myndigheter opphever forbudet mot å overnatte på fritidseiendom 20. april, men fremdeles frarådes alle unødvendige fritidsreiser til en annen bo- og arbeidsmarkedsregion enn der man selv bor.