Følgende priser, utmerkelser og stipender deles ut på scenen denne kvelden:

  • Kulturprisen: Erik Tofte
  • Næringsprisen: Trebetong Entreprenør AS
  • Årets ildsjel: Asbjørn Hepsø
  • Årets navn: Jørgen Graabak og Ingrid Syrstad Engen
  • Idrettsstipend: Anne Maria Andreasen
  • Kulturstipend: Jørgen Fenstad Kottum
  • Melhus G20 blir hedret for sitt ferske Norgesmesterskap i håndball

Hederskvelden er gratis og åpent for alle. Det blir underholdning fra scenen. Vi håper mange tar turen for å hedre prisvinnerne. Vi ønsker velkommen til en trivelig kveld!

Du kan lese mer om priser og stipender her.

Kulturprisen

Erik Tofte har i mange år vært en aktiv skikkelse i kulturlivet i Melhus, på mange ulike arena. Han har hatt sentrale verv i Melhus historielag, Melhus bondelag, Ungdomslaget Eindride, Yraguten skiklubb, Melhus menighetsråd og Martin Tranmæl-komiteen.

I mange år var han redaktør av det historiske tidsskriftet Melhusbyggen. Interessen og arbeidet Tofte har lagt ned i historielaget har vært stor, og har bidratt til at laget fikk stor oppslutning og at interessen for bygdehistorien vokste.

Kulturprisvinneren sitter inne med mye kunnskap om liv og virke i Melhus gjennom lange tider. Han har holdt mange kåseri og foredrag til stor glede for mange tilhørere. Han har gitt ut flere bøker og skrevet mange artikler, ofte med lokalhistorisk innhold.

Næringsprisen

Trebetong Entreprenør AS er en byggentreprenør og eiendomsutvikler med geografisk nedslagsfelt i Trondheimsregionen, Gauldalen og Orkland. Idar Bjerkenås fra Gåsbakken var en av initiativtakerne bak etableringen høsten 1988. Siden den gang har bedriften vokst, og har i dag 53 ansatte og kunne vise til en omsetning på 190 millioner kroner i 2019.

Bedriften har bidratt til lokale arbeidsplasser og verdiskaping. 22 av bedriftens ansatte er bosatt i Melhus. De er også godkjent lærlingebedrift, og har i alle år tatt imot lærlinger og praksiselever.

De står bak en rekke lokale bygg, også for Melhus kommune. De har etablert nye selskaper som Saga Prosjekt, ByggArena og Kape Bemanning.

De har også bidratt til lokal aktivitet og frivillighet som sponsor av idrettslag, skytterlag og andre frivillige organisasjoner i kommunen.  

Årets ildsjel

Asbjørn Hepsø er en kjent mann på Kvål gjennom sitt mangeårige engasjement for idrettslaget Trønder-Lyn. Alle avdelinger og idretter har nytt godt av den store innsatsen han har lagt ned.

Han bidro med opparbeidelsen av Trehjørningen idrettspark med muligheter for langrenn, hockey og skilek. Det populære området er også ofte brukt av skoler og barnehager. Nettopp det at alle skal ha tilgang på og mulighet til et aktivitetstilbud er noe av det Asbjørn brenner for.  

Dugnad står Asbjørns hjerte nært, han er opptatt av å være en del av et lag, et miljø.

Årets navn

Utmerkelsen går i år til to kjente melhusbygg: Ingrid Syrstad Engen og Jørgen Nyland Graabak.

Ingrid Syrstad Engen, født 1998, er fotballspilleren som virkelig har gjort seg bemerket på internasjonale arenaer. Hun startet fotballkarrieren i Melhus idrettslag, hvor hun tidlig utmerket seg med et særegent fotballtalent. Hun var ivrig, og fikk etter hvert trene med eldre lag og guttespillere. Som ungdom byttet hun klubb til Gimse idrettslag, før turen gikk til Trondheims-Ørn og Lillestrøm. Ingrid har vært på både kretslag, yngres landslag og spiller med flagget på brystet. Proffkarrieren startet i Tyskland og Wolfsburg, før hun i 2021 signerte for ingen ringere enn Barcelona. Ingrid ble av avisa Nidaros rangert som nummer 70 på listen over de 1000 beste idrettsutøverne i Trøndelag gjennom tidene. Ingrid er et stort forbilde for alle små med store drømmer, og kanskje særlig for jentefotballen.

Jørgen Nyland Graabak, født 1991, er en av de mestvinnende norske kombinertløperne i historien. Han har tatt medaljer i de siste tre OL, og kan skilte med fire gull og to sølv. I VM-sammenheng består medaljeparken av to gull og tre sølv. Jørgen har også sju individuelle verdenscupseire og 36 pallplasseringer i enkeltrenn. Han debuterte i verdenscupen i januar 2011. Han ble tildelt Olavsstatuetten i 2014 og Holmenkollmedaljen i 2022. Selv om Jørgen representerer Byåsen idrettslag og Granåsen skiteam, er han alltid nøye med å trekke fram sine røtter fra Melhus. I disse dager bygger han hus med familien sin på Løvset.

Prisen årets navn skal hedre en person eller organisasjon som i kraft av sin innsats eller arbeid har bidratt med positiv omtale av Melhus på lokalt, regionalt eller nasjonalt nivå. Årets navn har gitt inspirasjon til andre, og har gjerne i kraft av sin prestasjon vært et positivt forbilde, og noen vi er stolte av i Melhus.

Idrettsstipend

Anne Maria Andresen fra Melhus er 19 år og er på landslaget i taekwon-do. Hun har svart belte, og har konkurrert aktivt 12-årsalderen. I november i fjor tok hun sølv under NM i Trondheim. Andresen går siste året på toppidrettslinja på KVT. I tillegg til satsinga på taekwon-do, jobber hun som gruppeinstruktør på treningssenter og spiller håndball for Melhus idrettslag.

Kulturstipend

Jørgen Fenstad Kottum fra Melhus er 23 år, og bor for tiden i Oslo der han tar en bachelorgrad i samtidsdans på Kunsthøgskolen i Oslo. Han begynte med dans i niårsalderen, da han ble med på street dance sammen med en kompis. Danselinja på Trondheim katedralskole var det naturlige valget da videregående sto for tur, der det spesielle forholdet til samtidsdans oppsto. Kottum ble valgt ut blant 250 andre til å delta i programmet På tå Hev, i regi av Den norske opera og ballet, og fikk blant annet være på å oppsetning i operaen. Kottum har en klar ambisjon om å satse videre på dansen.