Bilde fra temareise til Russland

Temareise til Russland

Avreise 02. mai

Årets temareise går av stabelen i mai måned, og reisemålet er Russland. Reisefølget skal blant annet besøke Staraja Ladoga, en landsby i Volkhov kommune i Leningrad oblast i Russland. Sagaen forteller at byen ble brent ned av Eirik Jarl, Håkon Jarls sønn. For det første var dette en viktig handelsby i Gardarike, for det andre tilhørte denne byen storfyrst Vladimirs rike, mannen som i sin tid fostret opp Olav Tryggvason i byen Novgorod. Olav Tryggvason var som vi vet mannen bak drapet på Håkon Jarl. 

Bilder fra reisen kan du etter hvert se på vår flickerkonto.

Bilde av forestilling

Åpningsforestilling og lek med Trondheim Vikinglag

Monsstuflata v/Melhus VGS, tirsdag 29. mai kl. 10.00

Åpningsforestillingen til Sagauka er et samarbeidsprosjekt med elever fra 4.trinn i hele Melhus kommune. Elevene har reist tilbake til vikingetiden, og vil gjennom sang, musikk, dans og dramatisering ta oss med på historien om hva som skjedde på Melhus da Håkon jarl gjemte seg i grisebingen hos Tora på Rimol. Det blir en spennende forestilling på ca. 40 minutter, som passer for liten og stor. Etter forestillingen blir det mulighet for å delta i forskjellige aktiviteter i regi av Trondheim Vikinglag. Velkommen!

Bilde av sagavandring

Sagavandring

Borgvandring i Løbergsmarka lørdag 2.juni kl.15.00-17.00
 

Vil du være blant de aller første som besøker en nyoppdaget bygdeborg fra eldre jernalder? Lørdag 2.juni 2018 inviterer Sagauka i Melhus til en unik kulturhistorisk vandring fra garden Nerleberg på vestsiden av Gaula og opp til Damvatnet i vest. I Løbergsmarka finner vi mange spor etter både utmarksbruk og bosetning fra nyere tid, men i desember 2017 ble det også oppdaget et til da ukjent borganlegg nord for Damvatnet som bærer vitnesbyrd om at området var viktig også i forhistorisk tid.

Vandringen vil gå over ca. 6 km. tur-retur, og vi vil for det meste følge en moderne traktorveg som snor seg oppover lia fra dalbunnen og opp i marka. Denne vegen fører oss forbi en rekke spennende kulturminner fra ulike perioder og like fram til dagens turmål, nemlig berget som huser restene av en 2000 år gammel bygdeborg. Vel framme på bygdeborgen blir det litt tid til å utforske anlegget før vi setter kursen tilbake til Løbergsgrenda.

Borgvandringa i Løbergsmarka vil ledes av arkeolog Kjell André Brevik sammen med grunneier Hege Anette Losen, som på sin side bidrar med verdifulle kjentmannskunnskaper.
Arrangementet egner seg også for barn.

Adkomst og parkering


Utgangspunktet for årets åpne vandring er Nedre Løberg (se kart). For å unngå «villparkering» i sammenheng med arrangementet vil turlederne ta ansvar for å geleide deltakerne til egnede parkeringsplasser i nærområdet. Løbergsgrenda nås sørfra via Valdbrua ved Lundamo og nordfra via Kvålsbrua med skilting mot Lundamo fra Bennavegen.

For henvendelser om vandringa, kontakt vandringsleder:
Kjell André Brevik
Mobil: 93 21 99 37
E-post: kjellabrevik@gmail.com

Bilde av vandring i pilegrimsleden

Vandring i pilegrimsleden

Fra Kirkflå (se kart), søndag 3. juni kl 10:00. Se info om mulighet for buss.

Bli med på spennende vandring langs pilegrimsleia i Melhus! Vandringen går fra Kirkflå over Vassfjellet til Rødde. Her kan alle være med. Eneste forutsetning er at du klarer å gå en rolig tur på ca. 17 km.

Program:

Fellesbuss fra Rødde folkehøgskole kl. 09.00, fra Melhus skysstasjon kl 09.10 og fra bussholdeplassen på Ler kl. 09.20. Bussen kjører til Kirkflå. Der blir det en kort orientering om det gamle kirkestedet og om pilegrimsherberget i smia på Kirkflå.

Kl. 10.00          Fellesvandring langs pilegrimsleia fra Kirkflå bratt opp langs Midtflåbekken til Elgmyran og videre forbi Skjerdingstadvollan til Øyvindstjønna

Kl. 12.30 (ca)  Matpause og underholdning ved Øyvindstjønna:

                        Lyden fra rekonstruerte bronselurer ønsker oss velkommen til fjells

                        Torgeir Gunleiksrud forteller om den hellige kilden og stedets pilegrimshistorie

                        Tidligere biskop Tor Singsaas deler noen tanker om SAGA-ukas tema «Tro og ære»

Kl. 13.30          Fellesvandring videre langs pilegrimsleia ned Lenadalen, forbi Sæteråsen og ned Akselvegen til Havdal og Rødde.

Kl. 16.30 (ca)  Ankomst Rødde

Ingen påmelding eller deltakeravgift.
Ta med mat og drikke for dagen og kle deg etter været. Fjellsko anbefales.
For nærmere informasjon: kontakt vandringsleder Torgeir Gunleiksrud, tlf: 94873186.

Bilde av Gudrunhula

Ordførerens tur

Onsdag 30. mai kl 18:00. Oppmøte Prix, Ler, for felles kjøring til turstart.

Ordførerens tur legges i år til Sagauka. Turen går til den myteomspunnede Gudrunhula, et turmål som passer godt inn i årtes festivaltema «Tro og ære». Gudrunhulas historie stammer fra 1907, da en synsk gutt trodde at ei jente fra Oslo (Gudrun) var blitt kidnappet av tatere og tatt med til hula. Dette resulterte i at over 1000 mennesker, til og med med eget kokkelag, jobbet for å sprenge seg inn i fjellet på jakt etter jenta…! Bli med på tur og opplev et helt unikt kulturminne som handler om hvordan tro kan påvirke våre handlinger.

Turen arrangeres i samarbeid med Trondheimsregionens friluftsråd. Gåturen er på ca 1 km, og alle er hjertelig velkommen til å delta!

Bilde av Fatima Almanea_Foto: Adresseavisen_Morten Antonsen

Debatt med Adressa

Debatten finner du som podcast under adressa.no, og via Sagaukas facebookside. Lanseres ved festivalstart.

Debatt om religionsfrihet.

Med utgangspunkt i Sagaukas tema; tro og ære, har Adresseavisen og Sagauka i samarbeid laget radiodebatt. Sagatiden var en tid da religionsfriheten nok ikke var på sitt sterkeste. På mange måter kan vi si at den hedenske troen på ulike guder måtte vike for troen på én eneste gud, da Håkon Jarl, den siste hedenske hersker, ble drept på Melhus i 995. I dag lever vi i et multireligiøst samfunn, men har vi egentlig religionsfrihet? Vi stiller spørsmål ved om alle har frihet til å praktisere sin egen tro i Norge?

Debattanter er norsk-iraker Fatima Almanea, samfunnsdebattant blant annet kjent for sitt utspill mot Rotmos tekster og engasjement i hijabdebatten, Tommy Mangerud fra Humanetisk forbund, samt tidligere biskop Tor Singsaas. Debattleder er Kjell-Ivar Myhr fra Adresseavisen.

Bilde av øysandmasjen

Øysandmarsjen

Oppmøte på Øye Grendehus kl 14.30, dato 02.06.18

Øysandmarsjen – I god tro og med æren i behold.

For tredje år på rad ønsker Øysand Velforening å invitere til Øysandmarsjen, ledet av turgeneral og initiativtaker, primus motor og prinsen av Øysand - Tore Johansen. Tro til vår tradisjon går ferden fra Øye Grendehus til Kuøra – og tilbake. På Kuøra møter vi presten Thormod Høyen som skal dele noen betraktninger med oss om tro og ære, både på skjemt og alvor. Vi tilbakelegger om lag 7 km med Gaula som tursentrum. For de som ikke har muligheten til å ta turen til fots, tilbyr vi hest- og vogntransport. Når vi ankommer Grendehuset på returen vil Øysand Velforening by på kafè, auksjon og marked. (se kart)

Bilde av Filmplakat

Filmvisning – «Hva vil folk si»

Melhus kino, torsdag 31. mai kl 11:00 og søndag 03. juni kl 16:00

Billetter via melhuskulturen.no Selges også i servicesenteret Melhus rådhus.

Gripende og sterk fortelling om et far-datter-forhold. 16 år gamle Nisha lever et dobbeltliv. Hjemme med familien er hun en pakistansk datter, mens ute med venner er hun en vanlig norsk ungdomsjente. Når faren tar henne på fersken med kjæresten kolliderer hennes to verdener brutalt. For å sette et eksempel bestemmer foreldrene seg for å kidnappe. Nisha og plassere henne hos slektninger i Pakistan. Her, i et land hun aldri har vært før, må Nisha tilpasse seg foreldrenes kultur.

Bilde av filmplakat

Filmvisning – «Ragnarok»

Billetter via melhuskulturen.no Selges også i servicesenteret Melhus rådhus.

Ragnarok er den første filmen fra Ragnarok Film, et nyoppstartet filmselskap som ønsker å forevige de norrøne historier og myter på skjermen. Med denne filmen åpner de et spennende univers med det mest dramatiske, nemlig verdens undergang. Den norrøne myten om ragnarok tar for seg hvordan verden ender og starter, med to mennesker som etter sagaen skal overleve, skjult fra de ødeleggende kreftene. Alt dette takket være de krigerne som ofrer seg for dette målet. Dypt i filmen ligger et annerledes spørsmål om tro og ære fra en tid da oppfatning av dette var forskjellig fra vår, det interessante er; kan vi lære noe fra den tiden?

Bilde av filminnspilling

Filminnspilling

Lørdag 02. og søndag 03. juni. 

Dette er intet mindre en enn begivenhet. Når Ragnarok film kommer til Melhus for å spille inn vikingfilm under Sagauka, skal det handle om vår lokale historie, og du kan bli med som skuespiller! Einar Tambarskjelves liv inneholder både drama, action, kjærlighet, konflikter og spenning, og nå blir det film om denne markante sagaskikkelsen fra Melhus.  Hvert år, i flere år fremover, kan du under Sagauka få oppleve å delta under innspillingen av denne filmen.

RAGNAROK Film AS er filmselskapet som er etablert for å skape film om vår norrøne historie og mytologi. De gjør dette gjennom en nyskapende folkefinansiert produksjonsmodell, "The Viking Experience", en unik modell de er de første i verden til å lansere. Selskapet lar enkeltpersoner og næringsliv ta aktive roller i produksjonene. Under Sagauka 2018 skal det spilles inn en "teaser" som blir en smakebit på en kommende større produksjon om Einar Tambarskjelve. Her vil publikum få muligheten til å delta selv i alle deler av innspillingen.

Ønsker du å ha en sentral rolle i historiefortellingen?

Da kan du gå inn som formell produsent og finansiere din egen rolle. Ingen forkunnskaper er nødvendige, du får full skuespilleropplæring og opptrening i forkant.  Vil du være statist? da kan du leie kostyme og bli sminket og preppet og bli med på filmen. Ingen forkunnskaper er nødvendig her heller. Du får navnet ditt i den internasjonale filmdatabasen IMDB og navnet ditt foreviget for all tid i rulleteksten.  Kankskje vil du bare se hvordan en profesjonell filmproduksjon foregår? Eller være assistent til crewet? Eller knipse "behind the scenes" fotomateriale? Da kan du komme og se på og delta når vi planlegger og gjennomfører innspiling, den er åpen for Sagaukas publikum. Bare husk å slå mobiltelefonen på lydløs når vi varsler "STILLE PÅ SETT", det var lite ringelyder i vikingtiden, så vi vil helst ikke ha det med på film. 

Har du lyst å bli med på filminnspinning, kontakt oss på hello@ragnarokfilm.no
 

Innspilling lørdag 02. juni:

Kl.13.00 - 17.00, sted: Anemarka i Melhus
Vi trenger ulike personer til å stille som statist under Bryllupsscenen til Einar og Bergljot!  
De som har eget viking-kostyme må absolutt ta med dette, men vi stiller med kostyme til alle som møter. Vi skal i tillegg spille inn flere andre scener i Anemarka i samme tidsrom. 


Kl: 18.00 - 19.30, sted: Kuba (auren i elva)
Her skal vi skal spille inn dåpen til Einar Tambarskjelve. Vi trenger stister til denne scenen også.

 

NB Vi tar forbehold om værforhold og evt. flytting av tidspunkt av innspillingsdager.
Følg med på vår nettside og facebookside.

Fotoutstilling

Fotoutstilling med Trond Are Berge

29. mai –03. juni i Bibliotekets åpningstid

Fotograf Trond Are Berge (f.1957) er selvlært som fotograf og driver fotografi-foretaket Naturpro. Arbeider som Fjelloppsyn/Daglig leder for Fjellstyrene i Midtre Gauldal. «Naturen er mitt studio» er Trond Are sitt utgangspunkt for alle fotoprosjekter han arbeider med.  Har stilt ut i flere kollektivutstillinger og separatutstillinger i inn- og utland. Har etter invitasjon deltatt i en rekke internasjonale anerkjente kunstutstillinger i New York, Monaco, Paris, Firenze, Venezia og Tokyo Metropolitan Art Museum (2016 og 2017). «Selected artist» under kunstbiennalen i Firenze 2015. Invitert og deltok i den norske delegasjonen på ti kunstnere i regi av den franske kunstorganisasjonen SNBA, i Louvre, Paris.(2016)

Stiller ut i Salone di Donatello, Firenze, fra 18. april til 8. mai 2018. Skal ha separatutstilling i Oslo i oktober 2018. Har levert flere bildeprogram til NRK1. Medforfatter og fotograf i flere bøker.

Slektsforskning

Innføring i slektsforskning

Kommunestyresalen. Tirsdag 29.mai kl.18.30

Slektsgransking på nett.

Introduksjon ved Finn Karlsen.

1) Hva er slektsforskning, og hva er viktig å huske på

2) Hva er de viktigste kildene for slektsforskningen

3) Hvilke kilder finner vi på nettet, og hvordan kan vi bruke dem.

Pause med kaffe og kringle kr.50
Kurshefte kan kjøpes for kr.60
Arrangør: Melhus Bibliotek

Bilde av Melhusvotten

Lær å strikk Melhusvotten

Melhus bibliotek/kommunestyresalen, torsdag 31. mai kl. 12.00 - 14.00

Vi lanserer «Melhusvotten» med mønster og prøver. Marie Norvik har tegnet og strikket votter med utgangspunkt i Melhus sitt kommunevåpen. Disse ønsker vi at flere kan får tilgang til å strikke og det blir delt ut mønster til de som ønsker det. Vi ønsker også å lage en utstilling av votter og andre småplagg som er strikket i Melhus kommune, som har lokalt preg eller på annen måte kan knyttes til kommunen vår. Ta gjerne kontakt hvis dere har noe liggende eller ta det med når dere kommer. Alle som ønsker å komme er velkommen både med og uten strikketøy. Kaffe med noe å bite i blir det også.

Illustrasjonsfoto Samtaler om tro

Samtaler om tro

Melhus kirke, onsdag 30. mai kl 17:30

Vil du vite mer om ulike trossamfunn, eller vi du snakke med noen om det å tro eller ikke å tro? Menneskets tro har endret seg med historien, og troen er ulik i ulike deler av verden. Kanskje har vi likevel noe til felles? Kanskje er selve behovet for en tro det samme uansett hvor på kloden vi befinner oss, eller kanskje er det ikke det? I dag lever vi sammen på tvers av ulike trosretninger, og gjennom «Samtaler om tro» ønsker Sagauka å legge til rette for møter og dialog på tv

ers av ulik tro. Vi dekker langbord i Melhus kirke, det blir enkel servering og rom for de gode samtalene. Vi møtes med respekt for hverandre, velkommen!

Arrangementet ledes av komité for oppvekst og kultur og komité for helse og omsorg.

Bilde fra Russland

Reisebrev fra Russland

Schei Jakobsen, torsdag 31. mai kl 18:00

Sagaukas temareise gikk i år til Russland. Hvorfor gjorde den det, og hva opplevde reisefølget da de dro i østerled? Dette kan du få høre mer om når Ronald Nygård, reisens medbragte ekspertkommentator, viser bilder og forteller fra turen. Om du er sulten så serverer Schei Jakobsen middag. Dette er altså en ypperlig anledning til å kombinere god mat med spennende bilder og fortellinger på kjøpet.

Bilde av boller i steinovn Gamle Hovin

Åpen kveld på Gamle Hovin

Gammelbutikken på Gamle Hovin, tirsdag 29. mai kl 17:00 – 21:00

Det er åpen ettermiddag og kveld på det innholdsrike handelsstedet Gamle Hovin for enkeltpersoner, familier, unge og eldre, tirsdag 29. mai fra klokken fem og utover ettermiddagen og kvelden. Avsluttes klokken ni. Det fyres opp i bakerovnen i kjelleren. Salg av pizza og boller fra bakerovnen og salg av kaffe, saft o.a. – Omvisning og fortelling om butikken i gamle dager og hva som skal gjøres idag. – Barn (unge og voksne) kan få leke gammel butikk på ordentlig: Man veksler inn nye penger mot gamle mynter, og kan handle i egen butikkavdeling, til «gamle priser». – Levende musikk og auksjon av husflidsprodukter. Gratis adgang. Arrangør: Gamle Hovins venner (se kart)

Bilde fra sommerfest i Prestegårdslåna

Sommer fest i Prestegårdslåna

Prestegårdslåna, onsdag 30. mai kl. 19.00  

Onsdag 30. mai blir det Sommerfest i Prestegårdslåna og prestegårdshagen. I skiftet mellom vår og sommer gleder vi oss med allsang, musikk, uteleker – gamle og nye, i hage og på asfalt – for alle aldre. De to eldste gjenstandene i Låna tas frem og fortelles om, begge funnet i Melhus. Vi får se vår- og sommerbilder fra Prestegårdslåna, Rye og Søberg for ca 103 år siden. Kanskje en av dine slektninger blir å se? Det blir selvfølgelig rikelig med kaker, kaffe, te og saft. Gratis adgang. Arrangører: Melhus Bygdekvinnelag og Stiftelsen Prestegårdslåna i Melhus. (se kart)

 

Plakat festkonsert i fjøset

Sagaukas festkonsert i fjøset

Meeggen gård, lørdag 02. juni kl 19:00

Billetter via melhuskulturen.no Selges også i servicesenteret Melhus rådhus og ved døra. 
Parkering ved Melhus gamle togstasjon, 150 meter nord for Meeggen gård.

Når Sagauka arrangerer festkonsert i fjøset kan du nyte den uslåelige kombinasjonen av en anelse fjøslukt med artister kledd i gallaantrekk. Olavs menn med sine mektige stemmer, Tore Reppe, tidligere verdens mester i munnspill, Maia Reppe med sin vakre stemme, og fiolinist Anna Victoria Tønnessen, vinner av Melhus kommunes kulturstipend 2017, skal fylle kvelden med opplevelser. Stortingsrepresentant Guro Angell Gimse leder oss gjennom konserten. Vi legger ut rød løper foran fjøsdøra, og serverer sprudlende drikke til deg når du kommer. Dette vil du ikke gå glipp av.

Olavs Menn

Olavs Menn er koret som ikke klarte å slutte å synge, etter at de 20 karene i 2008 hadde besøkt Den Norske Opera og framført Thora. Sangerne kommer fra store deler av Trøndelag. Foruten å framføre operaen Thora, har mannskoret et variert og rikholdig repertoar. Men det skal ikke stikkes under en stol at karene har en ekstra forkjærlighet for klassiske mannskorsanger.
Korets dirigent er Lars Eggen, baryton, fra Tylldalen i Nord -Østerdal. Han startet sin profesjonelle sangutdannelse ved konservatoriet i Trondheim, N.T.N.U som 19 åring. Lars er nå profesjonell sanger og brukes ofte som solist i ulike sammenhenger, også med Olavs Menn.
I oktober 2017 reiste  koret i historiske fotefar etter Olav Tryggvason til byen Andover i England. Her holdt de en svært så vellykket konsert i byens katedral. Historien forteller at Olav Tryggvason ble døpt i Andover i år 994 eller 995. I London sang koret under gudstjenesten i den norske sjømannskirken, og nylig deltok koret under radiogudstjenesten i NRK.

Tore Reppe

Tore Reppe har sin utdannelse fra Trøndelag Musikkonservatorium, Trondheim, og er den første i landet med munnspill som hovedinstrument på høyskolenivå. Hans lærer har vært Sigmund Groven. Tore er nå ansatt på musikklinja ved Nord-Østerdal videregående skole. Han dirigerer koret fra hjembygda si «Haltdalen mannskor – noe han har gjort i over 30 år! Tore har reist landet rundt som musiker for rikskonsertene, han er mye brukt som akkompagnatør/arrangør og komponist. For tiden spiller han i flere ensembler i NordØsterdalen, bl.a. i folkemusikkgruppa FRAK, som kommer med plate i vår.

Maia Reppe

Maia Reppe er sopran, 21 år og fra bygda Alvdal i Nord-Østerdalen. Hun går nå sitt tredje studieår av en bachelor i utøvende klassisk sang ved institutt for musikk i Trondheim til høsten. Maia har mottatt stipend fra Gunnar Løkkens minnefond i 2015, i tillegg til drømmestipendet i 2016. Som utøver har hun flere ganger vært solist med orkester, kor og korps i tillegg til deltagelse både som sanger og danser i flere av Opera Trøndelag og Opera di Setras produksjoner. 

Anna Victoria Tønnessen

Anne Victoria Tønnessen var 7 år da hun begynte å spille fiolin hos Helena Forsberg på Kulturskolen i Melhus. Nå er hun 15 år, og går siste året på Gimse Ungdomsskole. Hun er tatt opp i Junior Solistene, ledet av Sigmund Tvete Vik, og dette er et  orkester som rekrutterer til Trondheim Solistene. Hun har ellers gått på Lørdagsskolen i Trondheim de siste 4 årene. Hver onsdag kveld spiller hun i strykekvartett ledet av Kari Rossbach. I fjor fikk hun Melhus Kommunes Kulturstipend på 20 00 kr, som hun brukte til å kjøpe seg ny fiolinbue, og i år er hun nominert til Drømmestipendet.

Guro Angell Gimse

Guro Angell Gimse har hatt flere politiske verv, blant annet var hun i perioden 2013-2017 leder av Kvinneforum i Sør-Trøndelag Høyre og fra 2017 leder av Kvinneforum i Trøndelag Høyre. Gimse har vært representant i Sør-Trøndelag fylkesting siden 2011 og fra 2015 til 2016 var hun leder for fylkeskommunens kontrollutvalg. I 2017 ble hun innvalgt som vararepresentant på Stortinget. Gimse er således kommunens eneste stortingsrepresentant. Gimse er utdannet politi og har primært arbeidet med vold i nære relasjoner og æresrelatert vold.

Portrett av Stephen Brandt-Hansen

Konsert Horg kirke

Horg kirke søndag 03. juni kl 18.30
​Billetter kan kjøpes ved inngang til konserten. Forhåndssalg av billetter på Hoopla.no

Medvirkende:
A Cappellissimo med dirigent Grete Daling
Flå Musikkorps
Solist: Stephen Brandt Hansen

 

Bilde av steinhugger2

Sagaukas familiedag på Horg bygdatun

Horg bygdatun, søndag 03. juni kl 13:00 – 18:00

På bygdatunet denne søndagen møter du blant annet kona som sitter og spinner på rokken sin, skomakeren i skomakerverkstedet og bonden som lager sopelimer.  Du kan selv forsøke å hugge i stein godt veiledet av Nidarosdomens restaureringsarbeider og du kan se ekte arkeologer i arbeid på utgravingsfeltet ikke lang fra bygdatunet. I steinbruddet er det korps- og korkonsert og dagen rommer flere spennende foredrag for de voksne, blant annet får vi demonstrert og fortalt om instrumentet bronselur.  

Dagsprogram:

Korpskonsert i steinbruddet kl 13:00 – 13:45

Foredrag om bronsefunn på Lundamo kl 14:30 – 15:30

Besøk de som jobber på gården 15:30 – 17:30

Foredrag og demonstrasjon av bronselur kl 17:30 – 18:00

Åpen dag ved arkeologisk utgravingsfelt kl 12:00 – 18:00

Steinhugging for barn med Nidarosdomens restaureringsarbeider 13:00 – 18:00

Utstilling med bronsealderfunn fra Lundamo – hele uken

Salg av kaffe og vaffler kl 13:00 -18:00

Korpskonsert:

På denne konserten får du blant annet høre mye norsk nasjonalromantisk musikk. Gamle og kjente sanger som du kanskje ikke har hørt på lenge, eller i denne settingen før. Hovinkoret og Horg Musikkorps vil hver for seg, guide dere frem i musikkhistorien i denne delen av Sagauka. Medvirkende: Horg Musikkorps og Hovinkoret 
(se kart)

Fotomuseum

Åpent jubilerende fotomuseum

Langås fotosamling, Søndag 3. juni kl. 12.00 til 18.00

Langås Fotosamling har i år 10-årsjubileum! I den anledning har samlinga en rekke ”nye” fotografier på veggene, basert på glassplatenegativer funnet på Hovin og nedre Melhus. Det dreier seg om bilder tatt i tidsrommet 1906 til ca. 1918. De fleste er ”rykende ferske” og kommer fra gården Vollen mellom Lerlia og Kvammen. Her bodde en invalid fotograf, Anders Skånø/Skånøy som døde 35 år gammel i 1917. Over 500 glassplater er nå registrert og avfotografert. Fra gården Sørtømmesbakken på Hovin er museet i gang med en glassplatesamling etter Erik S. Aamot med bilder tatt rundt 1918. Også dette bilder av folket på Tømmessletta i sorg og glede. Velkommen til å beskue en rekke interessante bilder av folk fra vugge til grav, bokstavelig talt.  

”Jubelåret” åpner/åpnet for øvrig 17. mai, på dagen ti år etter første åpning. Også da med åpent hus fra kl. 12.00 til 18.00.

 

Ølsmaking på Loddgarden

Ølsmaking på Loddgarden

Fjøset på Loddgården, fredag 01. juni kl 19:00 

Billetter kan du kjøpe her!

Her finner du Loddgården!

Ølbrygging har en lang og spennende historie, og det har i vår tid nærmest fått en revolusjon. Hogna Brygg er en av de nye tradisjonsbærerne av ølbrygging, og sammen med gjengen bak Ølsprøtt ønsker de velkommen til ølsmaking  på Loddgården! Vi får stifte nærmere bekjentskap med 5 forskjellige ølstiler og historien rundt, og med på kjøpet får vi gode tips om mat-matching. Hva passer vel bedre en fredagskveld!

Illustrasjonsbilde kors

Bokbad om helliggjøringa av Olav Haraldsson

Fjøset på Gimsan fredag 01. juni kl 16:30 

På bakgrunn av bøkene "Tambarskjelve" av Ståle Botn og Johan B. Steen og "Jakten på corpus St. Olavi" av Olav Harald Langås, samtaler forfatter Langås og historiker Ronald Nygård om hvorfor Olav Haraldsson ble Olav den hellige, og hvilken rolle Einar Tambarskjelve hadde i helliggjøringen av kongen som falt på Stiklestad. Møteleder Åsmund Snøfugl. (se kart)