Hva er spillvann?

Spillvann er brukt og forurenset vann fra alminnelig forbruk (matlaging, vask, oppvask, bad, klosett og lignende). Dette vannet ledes vanligvis vekk fra husholdningen til et spillvannsnett eller til en septiktank.

Ringsystem
Bygging av ny E6 gir Melhus kommune muligheten til å utvikle en helhetlig plan som knytter de nevnte områdene sammen, og gir forbedret transport av lokalt spillvann til den kommunale hovedavløpsledningen. Denne hovedledningen fører spillvann fra Melhus til Høvringen renseanlegg i Trondheim.

Løvset er et ettertraktet område for boligbygging, og det planlagte spillvannsnettet vil tilrettelegge for større boligtetthet i området. Mellom Løvset og E6 ligger spredte bebyggelser som Melhus kommune vil knytte til det planlagte spillvannsnettet.
I tillegg til nytt spillvannssystem ønsker Melhus kommune å forbedre vannforsyningen med et ringsystem som sikrer vannforsyning til abonnementer i avløpssonen, selv ved driftsbrudd på en enkeltstrekning.

Hele avløpssonen har fått en gjennomgang gjennom et forprosjekt, og prosjektet er delt opp i flere faser:

Fase 1: Jaktøya og Brubakken

I samarbeid med Statens vegvesen vil det opprettes nye vann- og spillvannsledninger langs E6, slik at spillvann fra områdene mellom Jaktøya og Gylle kan gå direkte til hovedavløpsledningen. Spillvannet slipper dermed å gå gjennom Melhus sentrum før det går inn på samme ledning.

Denne fasen vil også tilrettelegge for de påfølgende fasene i prosjektet.

  • E6-Gaula og Jaktøya APS
    Mellom Hjellen og Nordre Jaktøya opprettes det nye vann- og spillvannsledninger. Ved Gaula er det planlagt en avløpspumpestasjon (APS) som skal pumpe spillvann fra hele avløpssonen inn i hovedavløpsledningen.
     
  • Brubakken-Jaktøya
    Målet med ledningene er å forbedre og tilrettelegge området for en mer helhetlig vann- og avløpsløsning i nordre deler av Melhus. Den foreslåtte vannledningen vil gi muligheter for fremtidig vannforsyning i områdene Jaktøya, Karivollen og Kvammen. Den foreslåtte spillvannsledningen vil gi en bedre løsning for områdene mellom Karivollen og Jaktøya. Ledningen vil også tilrettelegges for fremtidig spillvannsløsning for områdene fra Høgegga til Rødde og Løvset.

Fase 2: Kvammen-Lerlia
Kvammen-området vil være knutepunktet for spillvannet fra områdene Lerlia, Løvset og Rødde. Spillvannet skal ledes videre fra Kvammen til Jaktøya APS og hovedavløpsledningen.

Fase 3: Løvset

Melhus kommune er kjent med at det er etterspørres mer boligutbygging på Løvset. Spillvann fra området føres i dag gjennom Melhus sentrum og over Gaula, før den møter hovedavløpsledningen. Formålet er å redusere belastningen på spillvannsnettet i Melhus sentrum. Spillvannet fra Løvset vil gå nordover forbi Lerlia og Kvammen til Hjelle og Nordre Jaktøya.

Fase 4: Rødde
Rødde-området nordøst i Melhus kommune har i dag ikke kommunalt spillvannsanlegg. Mer informasjon kommer.

Spørsmål til prosjektet rettes til:
Michal Gryczon Gjerde, prosjektleder
Teknisk drift, utbygging
Melhus kommune, Rådhusvegen 2, 7224 Melhus
Telefon: 72 85 81 89 eller 955 24 280
E-post: michal.gjerde@melhus.kommune.no