Uavhengig av alle tiltak kan vi dessverre oppleve at vi får smittetilfeller i våre helseinstitusjoner. Når sykehjem over hele landet nå likevel forbereder seg på å ta imot koronasmittede, er det fordi det for de fleste kommuner vil være det best egnede stedet å håndtere behovene en slik pasient vil ha.

Skjermet avdeling

I Melhus forbereder vi oss i tråd med anbefaling fra Helsedirektoratet på å ta imot denne gruppen på Buen helse- og omsorgssenter, hvor vi oppretter en egen avdeling for koronasmittede. Det kan virke motstridende å innføre strenge restriksjoner på sykehjemmene samtidig som vi skal ta imot smittede, og det er helt naturlig at pårørende, pasienter, beboere og ansatte viser bekymring. Samtidig ønsker vi å forsikre om at gode smittevernrutiner er på plass, og det skal jobbes innenfor systemer som beskytter både eksisterende beboere og ansatte.

Vårt felles ansvar

Norske myndigheter har som mål å få en langsom smittespredning i samfunnet, slik at helsevesenet kan håndtere de som blir syke. Melhus kommune følger nasjonale retningslinjer knyttet til testing, og har om lag 100 testede og 3 smittede. I det denne teksten føres i pennen har Trøndelag cirka 300 smittede, og tallet er økende. Vi er fortsatt i en tidlig fase av pandemien, og de kommende månedene vil med stor sannsynlighet bety økt press på sykehusene og økt behov for samhandling mellom kommunene og St. Olavs Hospital. Sammen er vi godt i gang med kontinuitetsplanlegging, også for de neste fasene. Vi er av nasjonale myndigheter bedt om å planlegge for et verst tenkelig scenario, og Melhus skal ta sin del av ansvaret for koronasmittede pasienter som på grunn av plassmangel ikke kan ligge på sykehus.

Strenge tiltak

De som kommer hit vil bli plassert på en egen, skjermet smitteavdeling ved Buen helse- og omsorgssenter, hvor det er nærhet til kompetanse, tilgang til relevant utstyr og andre kritiske funksjoner. Alle hensyn med tanke på smittevern og skjerming av andre brukere av huset er ivaretatt. Avdelingen som skal huse koronasmittede vil ha egen inngang og garderobe, og med enerom egner den seg godt til pasienter som trenger å bli smitteisolert. Avdelingen vil være selvforsynt med utstyr, og skal betjenes av fast personell som ikke beveger seg andre steder. De ansatte vil ha langturnuser for å unngå hyppige vaktskifter, og vaktene vil være fordelt på et færre antall enn vanlig. På den måten er målet også å få bedre rutiner, og det vil være lettere å organisere rasjonell bruk av smittevernutstyr. 

Alle skal ivaretas

Vi står akkurat nå i en situasjon som er unik i vår tid. Aldri før har norske myndigheter brukt sterkere virkemidler, og vi må agere etter et føre-var prinsipp for å kunne ivareta alle våre innbyggere i alle tenkelige scenario. Det inkluderer de som allerede er i risikogruppen, og de som i løpet av perioden kommer til å bli syke. I tillegg til å etablere en egen smitteavdeling, er vi nå i ferd med å oppette en midlertidig luftveisklinikk i sentrum av Melhus. Vi har også kartlagt mulige sengeplasser utenfor kommunale helse- og omsorgsinstitusjoner. Dette kommer i tillegg til tidligere etablert prøvetakingsteam, informasjonstelefon og sentrallager for smittevernutstyr. Vi håper vi unngår å måtte gjøre bruk av alle tiltak som planlegges, men vi må likevel sørge for en tilstrekkelig og god beredskap.

Vi ønsker å takke alle innbyggere som bidrar i dugnaden for å beskytte de mest sårbare gruppene i samfunnet. Samtidig benytter vi anledningen til å takke alle som nå gjør en fantastisk innsats innenfor helse- og velferdssektoren i Melhus og andre steder i landet! Sammen kommer vi gjennom dette!

 

Katrine Lereggen                                                                                                                           Trude Wikdahl
rådmann                                                                                                                                         kommunalsjef